Van egy szó, amitől leizzadnak a bankvezetők

Zala Mihály, az EY it- és technológiai tanácsadással foglalkozó területének vezetőjeA kiberbiztonsági kockázatot tekinti idén a legnagyobb fenyegetésnek az európai bankok kockázatkezelési vezetőinek 82 százaléka, míg globálisan ez az arány 73 százalék.

Az EY és az Institute of International Finance (IIF) globális felmérése során a 17 nagy európai bankban megkérdezett szakértők döntő többsége (71 százalék) vélte úgy, hogy egyre valósabb a nemzetállamok közötti kiberháború veszélye a kiélezett geopolitikai helyzetben. Tízből nyolc vezető a nemzetközi feszültségek növekedésére számít. Zala Mihály, az EY kibervédelmi szolgáltatásokkal foglalkozó vezetője szerint évek óta az adathalászat, a rosszindulatú malware programok, a kibertámadások, az online csalások és a spam üzenetek nehezítik meg leginkább a vállalatok működését itthon és világszerte.

Nagy szerencse, hogy a kibertámadások elleni védekezés összehangolása érdekében egységes törvényi szabályozást hozott létre az Európai Bizottság, a Digital Operational Resilience Act (DORA) 2023. január 16-án lépett hatályba. A rendelet harmonizálja és szigorítja a pénzügyi szektor informatikai biztonsági szabályait. Az előírások értelmében minden érintett vállalkozásnak gondoskodnia kell arról, hogy a zavarok és fenyegetések összes lehetséges típusának ellen tudjon állni. Az új szabály a különböző pénzügyi szervezetekre és nekik it-szolgáltatást nyújtó külső szolgáltatókra is vonatkozik. A szabályozások komoly követelmények elé állítják a cégeket, és magas bírsággal számolhatnak azok, akik nem felelnek meg az előírásoknak – emelte ki Zala.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jóváhagyták a villamosenergia-rendszer hálózatfejlesztési tervét

vas febr 18 , 2024
ShareTweetPinShareA Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban hagyta jóvá a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) és az elosztói engedélyesek összehangolt munkájának eredményeként benyújtott hálózatfejlesztési tervet (hft). A tavaly összeállított dokumentum tartalmazza a hálózatfejlesztés kiinduló adatait, fejlesztési politikáit és stratégiáit, részletezi az átviteli hálózat következő tizenöt évben megépítendő vagy […]
távvezeték

És még ez is...