Vádemelés a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében, Orbán Viktorral készített, és az egyik Fejér megyei napilapban is megjelent interjú szövegét – annak nyomdába kerülése előtt – több ponton megváltoztatta. A vádirat szerint a vádlott négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadónál dolgozott, felelős szerkesztőként. A férfi maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, majd a kész lappéldányt a nyomdának elküldték. Orbán 2016 decemberében interjú készült azért, hogy azt a lapcsoporthoz tartozó napilapok karácsonyi számában megjelentessék.

A megyei napilapok központi cikkeiért a veszprémi szerkesztőség arra kijelölt munkatársai feleltek. A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án, a kora délutáni órákban, kizárólag tájékoztatásként, maga is megkapta a miniszterelnöki interjú szövegét. A cikket a központi szerkesztő még délután a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolta. A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságai miatt az interjúnak a napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták. A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és – a korábban egységesen kiosztott, majd a dolgozók többsége által meg nem változtatott – jelszavával a számítógépes rendszerbe belépett, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította. Az interjú így a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg.

Az eset után, december 27-én a kiadó tízfős testülete hallgatta meg a lap szerkesztőit, majd öt főnek azonnali hatállyal felmondtak. Ennek oka a lap hitelének rontása, illeetve a hanyagság. A veszpremkukac.hu akkori információi szerint azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének, Klecska Ernő lapszerkesztőnek, valamint Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Fegyház vár az internetes csalóra

vas máj 6 , 2018
A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy huszonöt éves férfival szemben, aki internetes apróhirdetési oldalakon – részben vevőként, részben eladóként – összesen huszonhat sértettet károsított meg. A vádirat szerint az elkövető 2016. elején egy Heves megyei faluból Budapestre költözött. […]
bilincs