Fegyház vár az internetes csalóra

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy huszonöt éves férfival szemben, aki internetes apróhirdetési oldalakon – részben vevőként, részben eladóként – összesen huszonhat sértettet károsított meg. A vádirat szerint az elkövető 2016. elején egy Heves megyei faluból Budapestre költözött. Munkahelye, legális jövedelme nem volt, és elhatározta, csalással szerez magának pénzt. A bűncselekmények elkövetéséhez két internetes hirdetési oldalt használt, amelyek közül az egyiken – bár ténylegesen nem állt szándékában – számítógép alkatrészeket kínált eladásra, míg egy másik portálon ő maga lépett fel vevőként, hogy a sértettek által kínált termékeket fizetés nélkül megszerezze. A vádlott így 2016 márciusában mintegy 140 ezer forinthoz jutott hozzá, miután két sértettet is tévedésbe ejtett azzal, hogy processzorokat ad el nekik. A bűnöző az egyik sértettnek még postai feladóvevényről és egy hamis garanciajegyről készült felvételt is küldött e-mailben.

Az esetek többségében azonban a szélhámos álnéven jelentkezett különböző hirdetésekre, és azért, hogy az eladók bizalmát elnyerje, és az árucikk postázására rávegye őket, banki átutalásról szóló hamis bizonylatokat küldött nekik, mintha a kialkudott vételárat már megfizette volna. Két sértett kivételével a megtévesztett eladók, a vádlott által megjelölt helyre, általában csomagautomatákhoz, el is küldték a termékeket. Ilyen módon a széltoló az ország különböző pontjain élő sértettektől – köztük három veszprémi lakostól – mintegy három millió forint értékben szerzett meg ékszereket, fényképezőgépeket, karórákat, laptopokat, illetve egy drón készüléket úgy, hogy azok vételárát nem fizette meg, és ez nem is állt a szándékában. Az ügyészség a többszörös visszaesőnek minősülő svindlerrel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a vádiratában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Uniós biztos: hamarosan érvénybe lép az unió kiberbiztonsági irányelve

hét máj 7 , 2018
A 2016-ban elfogadott kiberbiztonsági irányelv a napokban teljes körűen érvénybe lép. A tagállamoknak május 9-ig kell átültetniük az uniós irányelvet a nemzeti jogba – közölte Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. Mint közölte, a kiberbiztonsági jogszabály a hálózati és információs rendszerek biztonságának az egész unióban egységesen magas szintjét biztosítja. […]

Friss, ropogós