Útnak indult a Műegyetem ötödik kisműholdja a SpaceX rakétájával

műholdÚtnak indult a Műegyetem ötödik kisműholdja, az MRC-100 a SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójával magyar idő szerint hétfőn 23:35-kor a kaliforniai Vandenberg-űrközpontból.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) műholdját is szállító ION SCV-011 űreszköz a rakéta felemelkedése utáni nyolcvanadik percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről, és az olasz D-Orbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára a műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után napelemek segítségével tölti fel az akkumulátorát, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt – becslések szerint 7-14 napon belül -, bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást. A vételre és a vezérlésre a földi állomásokon, a BME E épület tetején és Érden minden készen áll – írják a BME közleményében.

A BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként elkészült kisműhold nevét a Műegyetemi Rádió Club (MRC) tiszteletére kapta, amely 2024-ben lesz százéves. A Transporter-8 a SpaceX nyolcadik, kisműholdak pályára állítását végző küldetése. Összesen 72 űreszközt állítottak pályára, közöttük cubesatokat, ilyen volt a MaSat-1, az első magyar műhold is, mikroműholdakat, valamint egy, a légkörbe visszatérő kapszula egységet, és kisebb űreszközöket pályára állító műholdplatformokat – olvasható a közleményben.

Mint kiemelik, a Műegyetem fejlesztői csapata jelenleg a világon a legtöbb sikeres PocketQube kategóriájú műholdküldetést tudhatja magáénak. Az intézményben évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, amelynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC-100 és világűrbe juttatása. A kisműholdon, amely a Föld körüli elektroszmogot vizsgálja majd, három másik egyetemen – a Szegedi Tudományegyetemen, a győri Széchenyi István Egyetemen és a Debreceni Egyetemen – készült önálló kísérletek is helyet kaptak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Médiatudatosság: tudástárral segít az NMHH

sze jún 14 , 2023
ShareTweetPinShareA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyik fontos feladata a gyermekek és a szülők médiatudatosságának fejlesztése. Figyelve az online platformokon és a videójátékokkal eltöltött időt, a hatóság nemcsak az online tevékenységek előnyeire, hanem annak kockázataira is felhívja a figyelmet. A médiatudatosság fejlesztése és az online gyermekvédelem az NMHH stratégiai […]
Gémer lány

És még ez is...