A Svábhegyi Csillagvizsgálóba érkezik a Tapintható Univerzum kiállítás

svábhegyi csillagvizsgálóA Svábhegyi Csillagvizsgálóban március 13-án ingyen látogatható a Tapintható Univerzum című kiállítás; az egynapos tárlaton kilencven, tapintható, domborított, egyedileg fejlesztett modellen keresztül ismerhetik meg a vak és gyengénlátó látogatók a Naprendszer égitestjeit – áll a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont közleményében.

Mint írják, a kiállítás anyaga, amelyet a Bakonyi Csillagászati Egyesület hozott létre, a Svábhegyi Csillagvizsgáló közreműködésével most Budapesten is megismerhető lesz. A hallható és tapintható interaktív tárlat célja, hogy hiánypótló módon a vak és gyengénlátó emberek számára is megismerhetővé váljanak az univerzum csodái. A tájékoztatás szerint a Tapintható Univerzum program megalkotóinak célja az volt, hogy a hagyományos távcsöves ismeretterjesztés mellett, azzal egyenértékű csillagászati bemutatót dolgozzanak ki látássérültek számára.

A tapintható makettek és modellek legyártására a Bakonyi Csillagászati Egyesület tagjai dolgoztak ki tematikát, amely részletesen bemutatja a Naprendszert: 77 darab, 3D nyomtatással előállított modell készült el, amelyek 46 égitestet mutatnak be azok érdekes felszínformáival együtt. A nyomtatott elemek mellé további kilenc, egyedileg készített, kézzel formázott modell is került. A 86 modell mellett 3 valódi meteoritot és egy becsapódások során képződő, úgynevezett tektitet is megtapogathatnak a látogatók – olvasható a közleményben.

Canyon Diablo meteoritA bemutatott meteoritok közül az egyik az argentin Campo del Cielo-hullás egy 3,5 kilogrammos példánya, a másik az amerikai Canyon Diablo vasmeteorit. Utóbbi érdekessége, hogy elkészült mellé az általa vájt arizoniai Barringer-kráter is, tapintható formában. A vasmeteoritoknak nemcsak a tapintásuk vagy a súlyuk, hanem az illatuk is érdekes, ezért kerültek bele a tematikába.

A program minden látogató számára díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött. A makettekhez tartozó hanganyagok maximális élvezéséhez NFC vagy QR-kód olvasására alkalmas okostelefon szükséges, fülhallgatóval. Bővebb információk a kiállításról a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így választhatok ki a számodra ideális mosógépet

hét márc 7 , 2022
Nincs könnyű dolgunk, ha a számunkra ideális mosógépet keressük, de néhány tulajdonság figyelembevételével jó döntést hozhatunk. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelmet fordítani vásárlás előtt. A megkérdezett kereskedő szerint kiválasztás három kérdéskör megválaszolásával lehetséges; ez a megbízhatóság, az ár és a megfelelőség. Elsőként a megbízhatóságról érdemes beszélni. A közvélekedés szerint a mai […]
mosógép

Friss, ropogós