Uniós jogszabálytervezet: erősítenék a kiberbiztonságot

Juszticia jogAz Európai Bizottság  kiberbiztonsági szolidaritásról szóló uniós jogszabályra irányuló javaslatot fogadott el mintegy 1,1 milliárd eurós költségvetéssel, amelynek célja, hogy előmozdítsa a kiberbiztonsági fenyegetések és támadások felderítését, javítva ezáltal a kritikus fontosságú szervezetek felkészültségét.

„Az egyre gyakoribb és egyre súlyosabb kiberbiztonsági fenyegetések és támadások nagy kockázatot jelentenek a hálózati és információs rendszerek működésére és az európai egységes piacra. Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja keretében tevékenykedő hekkercsoportok akciói által a fenyegetettség még jobban megnőtt” – hívta fel a figyelmet a bizottság.

A javaslat – a bizottság szerint – tovább erősítené a szolidaritást, illetve az összehangolt válságkezelési és reagálási képességeket a tagállamokban, valamint megteremti a szükséges uniós képességeket ahhoz, hogy Európa ellenállóbbá váljon és hatékonyabban tudjon fellépni a kiberfenyegetésekkel szemben. A főbb kiberfenyegetések gyors és hatékony felderítése érdekében a testület, egy EU-szerte működő nemzeti és határokon átívelő biztonsági műveleti központokból álló páneurópai infrastruktúra, az úgynevezett európai kiberbiztonsági pajzs létrehozását javasolja.

A műveleti központok feladata a kiberfenyegetések felderítése és az azokkal szembeni fellépés biztosítása lesz a legkorszerűbb technológiák – például a mesterséges intelligencia és a fejlett adatelemzési technika – alkalmazásával. A terv egy uniós kiberbiztonsági tartalék létrehozását is tartalmazza, amely olyan incidensreagáló szolgálatokból áll, amelyek egy uniós ország vagy intézmény kérésére beavatkoznak egy nagyszabású kiberbiztonsági incidens vagy fenyegetettség esetén.

Az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak még el kell fogadnia a javaslatot, hogy az törvényerőre emelkedhessen.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

WTO: eldőlt az EU vs. India ügy

sze ápr 19 , 2023
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) az Európai Unió javára döntött abban az ügyben, amely a meghatározó jelentőségű információs és kommunikációs technológiai (IKT) termékekre India által kivetett vámok miatt indult. Az Európai Bizottság közleménye szerint vizsgálóbizottságának határozatában a WTO helyt adott az EU Indiával szembeni összes kifogásának, és megállapította, hogy az egyes […]
Kereskedelmi Világszervezet - WTO

És még ez is...