Dark web – darknet

darknet A dark web az olyan titkosított online tartalomra vonatkozik, amelyet a hagyományos keresőmotorok nem indexelnek. A “darknet” kifejezés eredete az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor az ARPANET-től, a modern internet ősétől független hálózatokat jelölte.

A modern terminológiában a Dark Web egy információ-réteg, melynek működése az internetre ráépülő rétegektől függ. A Dark Web az egyik legeldugottabb része az internetnek – alig észrevehető külső szemlélőknek. Ennek három oka van.

  • Az oldalak legtöbbjét névtelenül üzemeltetik
  • Nagyon magas szintű a titkosítás
  • Helyesen konfigurált, speciális szoftver kell az eléréséhez

Szoftverek a Dark Web elérésére. Számos megoldás létezik az internet ezen részének elérésére. Az egyik legnépszerűbb a TOR (The Onion Router) által karbantartott Tor böngésző. Viszonylag biztonságos kapcsolatot nyújt az anonimitást keresőknek. A Tor hálózaton a forgalom véletlenszerűen választott átjátszókon keresztül  folyik. A böngésző egyenként titkosított kapcsolatok sorából építi ki az információ útját. Minden csomópont csak az előző és a következő átjátszót ismeri, de a teljes út nem visszakövethető. A Tor böngésző minden lépésnél új titkosító kulcsot használ, így a csomag feladója és címzettje titkos marad, még ha el is kapják. Ez a többrétegű struktúra emlékeztet a hagyma (onion) felépítésére. Ez a megoldás bizonyos szintű anonimitást biztosít, de a helytelen beállítások, sebezhetőségek stb. ezt gyengíthetik. Egyéb, a Dark Web elérésére szolgáló platformok például az I2P (Invisible Internet Project) és a Freenet. Ám a Dark Webnek nem csak a technikai megvalósítása kelt visszatetszést a társadalomban és a globális médiában.

Ezért tartják a Dark Webet a bűnözés melegágyának: a nagyobb anonimitás az emberek legszörnyűbb vétkeit hozza elő, és az ebből profitálni kívánó bűnözőknek a Dark Web maga a mennyország. A Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták megjelenése lehetővé tette az anonim fizetést, ez pedig az illegális kereskedelmet serkenti. Thomas Rid és Daniel Moore cikke, a Cryptolitik and Dark Net szerint az általuk hetek alatt felderített 2723 Tor Dark Web-oldal 56,8 százaléka, 1547 oldal tiltott tartalmakkal operált. A Dark Web felhasználóinak több, mint felét személyes- és banki adatokkal, drogokkal, hacker eszközökkel kereskedő kiberbűnözők teszik ki. A cikk 2016 februárjából származik, de az online feketepiac története 2011-ig nyúlik vissza, amikor Ross William Ulbricht elindította a hírhedt Silk Roadot. Ez az elérhető drogok elképesztő mennyiségéről és választékáról volt ismert.  Ulbricht 2013-as letartóztatása és az eredeti oldal leállítása ellenére kisvártatva újabbak bukkantak fel.

2017 júliusában bejelentették, hogy a két legnagyobb feketepiac a Dark Weben, az Alpha Bay és a Hansa le lett állítva az európai és amerikai hatóságok együttműködésének eredményeként. Az Alpha Bay leállítása után sok vásárló és eladó áttért a Hansára, mit sem sejtve arról, hogy a holland rendőrség júniusban titokban átvette felette az irányítást. A sikeres bezárások ellenére a hivatalos szervek elismerik, hogy ezeket az oldalakat a versenytársak gyorsan pótolják.

Bár a macska-egér játék nem kecsegtet sok reménnyel a Dark Web feltakarítására, nem csak a bűnözésről van szó. A Dark Web és a Tor önmagában csak technológia – alapvetően semleges. Egyes esetekben a Torhoz hasonló eszközök segíthetnek megőrizni az anonimitást a megfigyelés veszélye ellenére. Például a politikai aktivisták, riporterek, jogvédők esetében. A Tor sokat tesz érte, hogy a köztudatba a Dark Web előnyei is eljussanak.

(Forrás)