Rendben Földet ért az Orion űrhajó

Orion űrhajóA tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.

Az űrhajó-egység tervezett Földet érése keleti parti idő szerint 12 óra 40 perc volt, ami az élő közvetítés alapján szinte percre pontosan így történt, az űrhajó-egység három fékező ejtőernyő segítségével ereszkedett le a mexikói partok közelében. Az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I küldetés. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt, egy jövőbeli, emberrel tett utazást előkészítése. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajó-egységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Az Orion a felbocsátás után Hold körüli pályára állt, az égitestet mintegy 130 kilométerre közelítette meg, illetve pályáján, a Holdtól annak távolabbi oldalán, mintegy 63 ezer kilométerre távolodott el, amellyel rekordot ért el, hiszen emberi utazásra tervezett űrhajó ilyen távolságban még nem járt a Földtől. A tesztrepülés teljes költségvetése négymilliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra emberek szálljanak le a Holdon. Az Orion űrhajóegység visszatérésének napja egybeesik az Appolo 17 sikeres Holdra érkezésével: 1972. december 11-én lépett utoljára ember a Holdra: Eugen Cernan és Harrison Schmitt asztronauták.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hogyan enyhíthető a kutyákban felgyülemlett stressz?

hét dec 12 , 2022
ShareTweetPinShareEgy pillantás a kutyád várakozó arcára és csóváló farkára még a legrosszabb napodat is feldobhatja. Amikor viszont valamije fáj, akkor te is rosszul érzed magad. Ugye ismerős ez a szituáció? Egy 2019-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy ez a kapcsolat mindkét irányban működik, ami annyit jelent, hogy a hosszú […]
barfshop.hu

És még ez is...