Rekordnyereséget ért el a Samsung

Története során először részvényfelosztásról döntött a Samsung Electronics, amely a félvezetőgyártással foglalkozó divíziójának köszönhetően rekordnyereséget termelt tavaly.

A dél-koreai elektronikai konszern napokban közzétett gyorsjelentésében arról számolt be, hogy a december 31-én végződött három hónapban nettó nyeresége éves összehasonlításban 42 százalékkal, 12 261 milliárd vonra (11,4 milliárd dollárra) emelkedett. Az üzemi eredmény majdnem kétharmaddal, 15 150 milliárd vonra (14,13 milliárd dollár) nőtt, ami kissé meghaladja az előzetes beszámolóban feltüntetett 15 100 ezer vont. A konszern bevétele közel 24 százalékkal, 53,3 ezer milliárd vonról 65,98 ezer milliárd vonra emelkedett. A tavalyi egész évet tekintve 239,58 ezer milliárd vonos árbevétel mellett 53,65 ezer milliárd von (50,2 milliárd dollár) üzemi eredményt ért el a cég, megdöntve ezzel a 2013-as rekordot. Akkor 36,8 ezer milliárd vonra rúgott az üzemi eredmény.

A Samsung Electronics legnyereségesebb üzletágának a chipgyártás bizonyult tavaly. A divízió 35,2 ezer milliárd vonnal rekordnagyságú üzemi nyereséget termelt, csak az utolsó negyedévben több mint kétszeresére nőtt a profit. Az utóbbi két évben a memória áramkörök két alapvető típusának – a DRAM és a NAND – több mint kétszeresére nőtt az ára is. A befektetőknek jó hír, hogy a Samsung Electronics várakozásai szerint a DRAM -ok iránti kereslet 20 százalékkal, a NAND-ok iránti pedig 40 százalékkal nő idén. A vállalat tavaly 43,4 ezer milliárd vont fektetett a félvezetők és az OLED-képernyők fejlesztésébe. A mobiltelefongyártó üzletág működési profitja éves szinten 3 százalékkal 2400 milliárd vonra süllyedt. Az új csúcsmodell, a Galaxy S9 a jövő hónapban kerül forgalomba, ami minimalizálhatja a kereslet holtidényre jellemző gyengeségét az első negyedévben, de a kilátások bizonytalanok a kínai riválisokkal az európai és ázsiai piacokon vívott küzdelem közepette.

A Samsung Electronics vezetése döntött arról, hogy 50:1 arányban részvényfelosztást hajt végre, aminek köszönhetően az árfolyam “jól kereskedhető” tartományba kerül, azaz olyan kisbefektetők is tudnak majd vásárolni a részvényekből, akik számára a jelenlegi magas árfolyam ezt nem tette lehetővé. Az elemzőket meglepte a részvényfelaprózásról hozott döntés, amelyet azonban kedvezőnek tartanak a tőzsdei kereskedés szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Telenor: csak az ügyfélszám csökkent

pén febr 2 , 2018
A Telenor Magyarország jó eredményekkel zárta 2017 negyedik negyedévét a stabil árbevétel-növekedésnek és a jelentős költségcsökkentéseknek köszönhetően – derül ki a Telenor anyavállalatának szerdán közzétett jelentéséből. Az október-decemberi időszakban a teljes árbevétel 7,2 százalékkal, 40,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 37,475 milliárd forinthoz képest, ami leginkább annak köszönhető, […]
Forint

Friss, ropogós