Digitális költeményeket mutatnak be a Műszaki Tanulmánytárban

Apple-Macintosh-ClassicKülönleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában. Papp a világ első számítógépen megjelenő irodalmi folyóirata, az 1989-ben alapított Alire alapító-szerkesztője, számos számítógépen készült irodalmi mű alkotója. Papp előadásában bemutatja Disztichon Alfa című költeményét, amely eredetileg egy Apple Macintosh számítógépen futó program volt: versgenerátor, amely szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket. A Párizsban élő költő más műveiben is kutatta a digitális kultúra lehetőségeit. A szintén bemutatandó Hinta-palinta című intermediális, vagyis képet, hangot és szöveget tartalmazó műve is ezt példázza.

Az intézményben egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus “műegyetemi számológépétől” az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típuson át az első hordozható pc-kig terjed a sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így lesz szuper a privát felhőd VII.

csü szept 4 , 2014
6. Kérjünk szakértői segítséget! Amennyiben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy a saját szervezetünk igényei milyen funkciókat kívánnak, és milyen további kiegészítő megoldásokkal tehetjük hatékonnyá, illetve biztonságossá privátfelhő-környezetünk működését, forduljunk szakértőhöz! A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet portfóliójában minden szükséges szoftver megtalálható a felhőkörnyezetek kiépítéséhez, felügyeletéhez és működtetéséhez, amelyek mellé […]

Friss, ropogós