Régen minden jobb volt: kevesebb extrém atlanti hurrikán volt

hurrikánEgy friss kutatás szerint kétszer valószínűbbek most az extrém atlanti hurrikánszezonok, mint a nyolcvanas években.

A klímaválság szuperviharokat teremt, melyek a parti régiókban életeket és anyagi javakat veszélyeztetnek – idézte a The Guardian online kiadása a tanulmányt. A Weather and Climate Dymanics című tudományos lapban közzétett munka szerzői megállapították, hogy 1982 óta a klíma összeomlása „döntően hozzájárult” az intenzív hurrikántevékenységhez. A német és svájci kutatók elemzésükben azt írták, hogy a viharok növekvő aktivitása „óriási arányban” írható az óceánok hőmérséklet-növekedésének számlájára. A tengervíz felszínének melegedése jelentősen hozzájárult a trópusi ciklonidőszak szélsőségesebbé válásához, így a halálos áldozatok számának növekedéséhez, a pusztításhoz és az ezermilliárd dolláros károkhoz, melyet az elmúlt négy évtizedben okoztak – írták a kutatók.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hurrikánok – melyeket gyakran hívnak ciklonnak, ha a Csendes-óceánon keletkeznek – száma a globális felmelegedés miatt talán nem változik drasztikusan, ám maguk az események intenzívebbek és pusztítóbbak. Akkor tekintenek egy vihart hurrikánnak, ha a szél hosszabb időn át óránként legalább 119 kilométer per órás sebességgel fúj. A viharok felerősödése, amely során az örvénylő hurrikán energiáját és nedvességtartalmát az óceánból és a légkörből érkező magasabb hő fokozza, a közelmúltban számos katasztrófát okozott. Köztük volt az 5-ös kategóriájú, 2017-es Maria hurrikán, amelynek szele elérte az óránkénti 280 kilométeres sebességet, és óriási pusztítást okozott Puerto Ricóban, valamint a 4-es kategóriájú Florence hurrikán, amelyik egy évvel később az Egyesült Államok keleti partjára csapott le.

Továbbra is nehéz megállapítani, hogy az egyes trópusi viharokban mekkora a szerepe, de az kétségtelen, hogy a klímaváltozás intenzívebb viharokat támaszt – mondta Peter Pfleiderer, a berlini központú Climate Analytics tudósa, a kutatás vezetője. A héten megjelent egy másik tanulmány is, melyben azt állapították meg, hogy a klíma összeomlása növeli a nagy viharok idején lehulló csapadék mennyiségét, valamint magát a vihart is felerősíti. A tudósok elemezték a 2020-as hurrikánszezont, melynek idején rekordszámú – harminc – névvel ellátott vihar keletkezett az Atlanti-óceán felett. A tanulmány „visszavetítette” az ipari forradalom előtti időkbe a 2020-as hurrikánszezont egy számítógépes modell segítségével, mely megmutatta, mi történt volna, ha a klímaváltozás nem megy végbe. Megállapították, hogy a globális felmelegedés 11 százalékkal fokozta a több mint háromórás extrém esőzéseket. Azt is megállapították, hogy a part menti települések ma nagyobb veszélynek vannak kitéve a viharos esőzések okozta hatalmas áradások miatt.


 

Next Post

“Flow Country Trail” - ahol a kerékpározás kaland a javából

hét ápr 18 , 2022
Karintia kifejezetten aktív régió a sportolási lehetőségeket tekintve! A kerékpáros úthálózata rendkívül fejlett, egyedülálló kerékpárkölcsönző hálózata 50 állomással rendelkezik, ahol mindenféle típus foglalható, akár online is. Remek kerékpáros kalandok várnak itt mindenkire! Élmények, adrenalin, Karintia! Karintiát talán sokan a téli oldaláról ismerik leginkább. Magas színvonalú, népszerű síparadicsomként tekintenek rá, azonban […]
otp-birkenhof.at

És még ez is...