Összeesküvés-elméleteket terjesztő csoport tagjait törölte a Facebook

Star TrekA Facebook törölte a QAnon-mozgalom több száz felhasználójának fiókját, arra hivatkozva, hogy a csoport összeesküvés-elméleteket népszerűsít.

Közleményében a közösségi médium bejelentette: a továbbiakban szigorúbban fogja elbírálni a mozgalom csoportjának bejegyzéseit, és többé nem ajánlja más felhasználóknak a csatlakozást hozzá. Ugyanakkor magát a csoportot nem tiltotta be a Facebook. A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump titokban küzd az úgynevezett “mély állam” vagy “háttérhatalom” képviselőivel. Ezek között az emberek között a QAnon szerint sátánista pedofilhálózatok és gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok több mint két éven keresztül e rejtélyes “ellenség” vezetőjeként egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt emlegettek, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a “Q”. A QAnon-mozgalom eddig többnyire az internet “sötét bugyrában” volt jelen. Az elmúlt időszakban azonban megjelent a politika fősodrában is, de nem elsősorban a “mély állammal” kapcsolatos bejegyzései, hanem az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetéssorozatot minősítő kommentárjai okán.

A mozgalom tagjai a májusban Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd halála után szervezett, gyakran erőszakba torkolló tüntetéseket bírálják, erőszakos válaszlépéseket is sürgettek, s ezt a Facebook az erőszak dicsőítéseként értékeli. A Facebook közölte: el fogja távolítani azokat a csoportokat és bejegyzéseket, amelyek erőszakról folytatnak diskurzust. A közösségi médium vezetői erőszaknak minősítik a kódolt beszédet is. “Tanulmányozni fogjuk azokat a kifejezéseket és jelképeket, amelyeket az ilyen csoportok tagjai használnak, és miután beazonosítottuk az erőszakra utaló kódolt beszédet, megtesszük a megfelelő lépéseket is” – írta közleményében a közösségi médium. A Facebook hangsúlyozta: nem tiltja be a QAnon-csoportot, mert nem felel meg a “veszélyes szerveződés” szigorú kritériumainak. Elemzők emlékeztettek rá: a Facebook, saját közlése szerint, eddig több mint 790 csoportot zárt ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csalás miatt letartóztatták Trump volt tanácsadóját

pén aug 21 , 2020
Letartóztatták Donald Trump egykori belpolitikai tanácsadóját, Steve Bannont, aki ellen csalás megalapozott gyanúja miatt vádat emeltek. Bannon és három másik ember ellen interneten elkövetett pénzügyi csalás miatt emelt vádat egy New York-i szövetségi kerületi bíróság. Adománygyűjtő akcióval ugyanis mintegy 25 millió dollárt csaltak ki emberektől. A volt tanácsadó és három […]
Dolláreső