Összeesküvés-elméleteket terjesztő csoport tagjait törölte a Facebook

Star TrekA Facebook törölte a QAnon-mozgalom több száz felhasználójának fiókját, arra hivatkozva, hogy a csoport összeesküvés-elméleteket népszerűsít.

Közleményében a közösségi médium bejelentette: a továbbiakban szigorúbban fogja elbírálni a mozgalom csoportjának bejegyzéseit, és többé nem ajánlja más felhasználóknak a csatlakozást hozzá. Ugyanakkor magát a csoportot nem tiltotta be a Facebook. A mozgalom tagjai egyebek között azt gondolják, hogy Donald Trump titokban küzd az úgynevezett “mély állam” vagy “háttérhatalom” képviselőivel. Ezek között az emberek között a QAnon szerint sátánista pedofilhálózatok és gyermekkereskedők is találhatók. A QAnon-tagok több mint két éven keresztül e rejtélyes “ellenség” vezetőjeként egy magas rangú kormányzati tisztségviselőt emlegettek, de nem nevezték meg, csupán annyit írtak róla: ő a “Q”. A QAnon-mozgalom eddig többnyire az internet “sötét bugyrában” volt jelen. Az elmúlt időszakban azonban megjelent a politika fősodrában is, de nem elsősorban a “mély állammal” kapcsolatos bejegyzései, hanem az Egyesült Államokon végigsöprő tüntetéssorozatot minősítő kommentárjai okán.

A mozgalom tagjai a májusban Minneapolisban rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd halála után szervezett, gyakran erőszakba torkolló tüntetéseket bírálják, erőszakos válaszlépéseket is sürgettek, s ezt a Facebook az erőszak dicsőítéseként értékeli. A Facebook közölte: el fogja távolítani azokat a csoportokat és bejegyzéseket, amelyek erőszakról folytatnak diskurzust. A közösségi médium vezetői erőszaknak minősítik a kódolt beszédet is. “Tanulmányozni fogjuk azokat a kifejezéseket és jelképeket, amelyeket az ilyen csoportok tagjai használnak, és miután beazonosítottuk az erőszakra utaló kódolt beszédet, megtesszük a megfelelő lépéseket is” – írta közleményében a közösségi médium. A Facebook hangsúlyozta: nem tiltja be a QAnon-csoportot, mert nem felel meg a “veszélyes szerveződés” szigorú kritériumainak. Elemzők emlékeztettek rá: a Facebook, saját közlése szerint, eddig több mint 790 csoportot zárt ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.