Orosz agresszió: az EU támogatná a menekülni kényszerülő ukrán kutatókat

Európai Unió UkrajnaAz Európai Bizottság új kezdeményezést indított a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatására, hogy folytathassák munkájukat az európai tudományos vagy más szervezetekben – közölte az uniós bizottság. A kezdeményezés 25 millió eurós (mintegy 9,3 milliárd forint) költségvetésű ösztöndíjat biztosít ukrán doktorjelöltek és posztdoktori kutatók számára, hogy folytassák munkájukat az Európai Unió tagállamaiban és az unió Horizont Európa nevű tudományos programjához társult országokban működő tudományos és nem tudományos szervezeteknél. Támogatást kapnak ahhoz is, hogy – amint lehet – visszatérjenek Ukrajnába, és hozzájáruljanak az ország kutatási és innovációs kapacitásának újjáépítéséhez.

A bizottság közölte továbbá: módosította a Horizont Európa 2021-2022-es munkaprogramját, hogy az új kezdeményezés előmozdítsa a tudományos készségfejlesztést, a szakmai előmenetelt, az esélyegyenlőséget, valamint vonzóbbá tegye a munkafeltételeket. A támogatás kiterjed azokra a képzési tevékenységekre, amelyek a kutatással kapcsolatos készségek és kompetenciák fejlesztésére összpontosítanak. A módosítás értelmében az Oroszországban, Fehéroroszországban vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területein letelepedett jogalanyok semmilyen minőségben nem vehetnek részt a Horizont Európa által támogatott tevékenységekben. Indokolt esetben eseti alapon kivételek adhatók. Gyors fellépésre van szükség a lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukrán kutatók támogatása és annak lehetővé tétele érdekében, hogy folytathassák munkájukat Európában, hozzájárulva Ukrajna kutatási és innovációs rendszerének és általában véve a tudományos kutatás szabadságának megőrzéséhez.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Alapok, amikkel jó tisztában lenni, mielőtt biztosítást kötsz

pén máj 13 , 2022
A biztosításokkal kapcsolatban általában kettős érzései vannak az embereknek. Fizetnek valamiért, amiben reménykednek, hogy sohasem kell igénybe venniük. De amikor bekövetkezik a baj, mindenki örül, hogy volt biztosítása. Már akinek volt, és körültekintően kötötte meg. Amennyiben most állsz egy nagy döntés előtt, de szeretnél tájékozódni, akkor itt elolvashatod, hogy milyen […]
allianz.hu

És még ez is...