Önmagukat összerakó robotokat a háborús zónákba

robotMagát rakja össze a papírhajtogatás ősi japán művészete, az origami ihlette új robot, amelyet amerikai tudósok fejlesztettek. Amikor kész, magától járni is kezd. A gép olyan anyagok lapjaiból áll, amelyek közt vannak merev, formatartó, és hőre zsugorodó természetűek is. A rétegek közé beágyazott elemek biztosítják a hőt, amelynek segítségével a robot összeállítja magát – idézte a BBC a Science tudományos lapban megjelent tanulmányt az MTI. A robot rétegekből épül föl, köztük beépített fűtőelemekkel irányított forgópántok helyezkednek el.

A különleges zsanérok hő hatására az előre programozott szögben hajlanak meg. Ezek meghatározott sorrendben melegednek fel körülbelül 100 Celsius-fokra, így nyeri el a lapos szerkezet fokozatosan a végső formáját. A motorokat és az elemeket akkor helyezik be, amikor még lapos a szerkezet. Ezek adják az energiát a kész robot járásához. A tervezők szerint számos területen alkalmazhatók az önmagukat kihajtogató robotok, például az űrkutatásban vagy a műholdaknál, de olyan helyeken is, ahol nehézségekbe ütközik a logisztika: háborús zónákban vagy humanitárius segélyezésnél, földrengések utáni mentésnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megjöttek a az OKI új multifunkciós készülékei

hét aug 11 , 2014
Megérkeztek az OKI legújabb, nagy kapacitású multifunkciós készülékei. Az ES94x5 sorozat színes A3-as termékcsaládjának tagjai, az ES9455, az ES9465 és az ES9475 multifunkciós készülékek. A sorozatot azoknak az oktatási intézményeknek, vállalatoknak és szervezeteknek készült, ahol nap mint nap jelentős mennyiségű nyomtatási, másolási és szkennelési feladatot végeznek. A készülékek nyílt platformú […]
Nyomtató