Begyűrűzött a chiphiány Csehországba

skodaTöbb mint 250 ezerrel kevesebb személyautót gyártanak az idén a chipek hiánya miatt Csehországban, ez a cseh autóipar számára mintegy 200 milliárd koronás (2800 milliárd forint) veszteséget jelent – közölte a cseh autóipari szövetség. A közleménybál kiderül, hogy az év első kilenc hónapja alatt a csehországi autógyárak 831 653 személygépkocsit gyártottak, 2,9 százalékkal többet, mint 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány miatt egy hónapig álltak a gyárak. 2019-hez viszonyítva a termelés visszaesése 22 százalékos. “A félvezetők világméretű hiánya túltesz a 2020-ban a pandémia okozta negatív leállások következményein is. Míg a nyáron abban bíztunk, hogy az év végére a piac rendbe jön, az őszi hónapok azt jelzik, hogy ez nem következik be. A chipek hiánya miatt Csehországban több mint 250 ezer személygépkocsit nem tudunk legyártani. Ez az autógyáraknak mintegy 120 milliárd koronás, a beszállítóknak pedig mintegy 80 milliárd koronás veszteséget jelent” – mutatott rá Zdenek Petzl, a szövetség ügyvezető igazgatója.

A csehországi autógyárak közül eddig a Hyundai van a legjobb helyzetben. A Hyundai termelése az első háromnegyedévben 26,8 százalékkal 207 300 autóra nőtt. A Skoda Auto 514 309 kocsit gyártott, 3,7 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban. A Toyota gyárt termelése fél százalékkal 110 044 autóra esett vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Miért fenntarthatóbb a rovar alapú kutyatáp?

ked okt 19 , 2021
Az éghajlatváltozás és az ahhoz kapcsolódó kihívások már régóta foglalkoztat sokakat. Egyre többen tisztában vannak azzal, hogy életünk számos területén fenntartható alternatívákra lesz szükség a jövőben. Ez vonatkozik az állateledelre is. A Bellfor kutyatáp-gyártó innovatív rovar-alapú termékcsaládot kínál, amelynek köszönhetően már nem kell választania a fenntarthatóság és a fajnak megfelelő kutyatáplálás […]
Bellfor kutyaeledel