Online vásárlói értékelések: a harmaduk hamis

 

Kutatások szerint az Amazon portálján a vásárlói értékelések csaknem egyharmada hamis, de nem jobb a helyzet a konkurenseknél sem. Vagyis ezek a vélemények igen hasznosak, csak éppen nem feltétlenül szabad hitelt adni nekik. Egy vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy az értékelők nem ritkán pénzt kapnak a pozitív vélemények megírásáért. Az egyik érintett elárulta, hogy nála öt euró a tarifa, ennyiért gyárt kedvező értékelést. A „profi értékelő” több fiktív profillal is rendelkezik, így különböző felhasználónevek alatt ír véleményeket. De vannak ügynökségek is, amelyek fogyasztói vélemények értékesítésével foglalkoznak. A vizsgálat szerint a vásárlói vélemények 15 százaléka megállapíthatóan hamis, de becslése szerint ennek még dupláját teszik ki a fel nem fedett hamis értékelések — írja a hamisitasellen.hu.

A New York Times tavaly leplezte le, hogy miként lett az amerikai John Locke egyik regényéből az e-könyvpiac egyik bestsellere. Az alkotó ugyan közzétette, miként adott el egymillió példányt a neten öt hónap alatt, csak éppen azt felejtette el megemlíteni, hogy több mint 300 beszámolót megvett az azóta már bezárt GettingBookReviews oldalon. Egy bennfentes úgy nyilatkozott a tengerentúlon, hogy száz szóig 12 dollár a tarifa, afölött szavanként 3 cent felár jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

1700 embert csapott be a netes csaló

vas aug 4 , 2013
  Vádemelési javaslattal befejezte a nyomozást az Ajkai Rendőrkapitányság abban az üzletszerű csalássorozatban, amelyben otthoni munkavégzés címén, legalább 1700 embertől, személyenként 600 forintot csalt ki egy ajkai nő – értesült a HavariaPress. A gyanúsított 2009-től 2011-ig, otthonról végezhető munkát hirdetett az interneten: hatszáz forint megfizetése ellenében egy szöveges fájlt juttatott […]