Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Nemzeti Védelmi SzolgálatOnline csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az „Anydesk vírusírtó alkalmazás”. (Nem, nem az! Az Anydesk egy távoli asztali alkalmazás, amivel távolról lehet használni a helyi számítógépet. A -szerk- megj.) Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz, vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van,

amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó. Az NVSZ szerint legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre. A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hiába, még mindig a rossz hír a jó hír

sze márc 6 , 2024
ShareTweetPinShareA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss kutatása alátámasztja a szakmai körökben már régen ismert tényt, hogy a rossz hír a jó hír. Hogyan változott a híradók hossza? Milyen különbségek fedezhetők fel az egyes csatornák műsorai közt? Hány hírt láthatunk egy műsor során? Hány szereplő jelenik meg adásonként, és […]
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

És még ez is...