Öles léptekkel halad a Mesterséges Intelligencia Stratégia végrehajtása

Mesterséges intelligenciaA tervezettnél is gyorsabban zajlik Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának végrehajtása – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette: a kormány, a tárca és a koalíció szakemberei egyaránt azon dolgoznak, hogy a stratégiában lefektetett intézkedési terv menetrend szerint és maradéktalanul megvalósuljon. Közölte azt is, hogy ma már 330 szervezetet tömörítő MI Koalíció több mint ezer szakértőjének bevonásával készült. Az elért eredmények között Palkovics kiemelte: a stratégia alapján felállt a magyarországi MI ökoszisztéma saját intézményrendszere. Megkezdte a működését a magyar adatvagyon kezeléséért felelős Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ), év végére pedig elindult az MI Nemzeti Laboratórium. Ez utóbbi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos k+f-fel és innovációval, valamint adatelemzéssel foglalkozik. Ezeknek az intézményeknek a tevékenységét egészíti ki az MI Innovációs Központ. Megnyílt a budapesti MI Innovációs Központ részeként két akcelerátor központ, ezek Zalaegerszegen és Debrecenben működnek majd.

A stratégia iparági fókuszterületein kijelölték a felelősöket és az első projektcsapatokat, ugyanis a stratégia megvalósítása megköveteli, hogy az abban meghatározott célokat a valós napi problémákra megoldást nyújtó projektekbe ültessék át. Ezeken a területeken is kifejezetten jól haladnak közlése szerint, és hamarosan az egészségügyben is elindul az adatbázis elemzése. Palkovics kitért arra, hogy MI sandbox néven létrehoztak egy olyan MI tesztpályát, ahol szabadon ki lehet próbálni a megoldásokat. Megemlítette a közösség által kifejlesztett magyar nyelvi modelleket, amelyek szintén szabadon elérhetőek. Van olyan magyar természetes nyelvfeldolgozási technológián alapuló mobil alkalmazás, amely gyógyszerkapszulákat ismer fel, és tájékoztat a mellékhatásairól, illetve szedéséről. A stratégia kiemelt eleme a társadalmi tudatosítás, amelynek keretében tavaly decemberben elindult az MI Kihívás kampánya. A miniszter hangsúlyozta, hogy ennek a végrehajtásában is jól állnak, már több mint egymillióan ismerkedtek meg a mesterséges intelligencia fontosságával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia portálja

csü jún 17 , 2021
Elindult a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) portálja, amelynek célja elérhetővé tenni egyebek mellett a szakterületek legfontosabb eredményeit, de a közgyűjteményi digitalizálás módszertani útmutatóját, a Fehér Könyvet is – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Levéltár által üzemeltetett KDS Portál célja, hogy modern […]
Magyar Filmhiradó

Friss, ropogós