G7: szabályozni kell a mesterséges intelligenciát

mesterséges intelligenciaA G7 vezetői szombaton a mesterséges intelligencia (MI) „megbízható” fenntartása érdekében technikai szabványok kidolgozására és elfogadására szólítottak fel, mondván, hogy a technológia irányítása nem tartott lépést a növekedéssel.

A japán Hirosimában ülésező G7-országok vezetői elismerték, hogy a „megbízható mesterséges intelligencia közös jövőképének és céljának” eléréséhez szükséges megközelítések eltérőek lehetnek, ugyanakkor nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy az olyan digitális technológiákra, mint a mesterséges intelligencia, vonatkozó szabályoknak összhangban kell lenniük „közös demokratikus értékeinkkel”. A megállapodásra azt követően került sor, hogy a G7-ben részt vevő Európai Unió ebben a hónapban közelebb került a mesterséges intelligencia technológiát szabályozó jogszabály elfogadásához, amely potenciálisan a világ első olyan átfogó törvénye lehet a mesterséges intelligenciáról, amely precedenst teremthet a fejlett gazdaságok között.

„Azt akarjuk, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek pontosak, megbízhatóak, biztonságosak és megkülönböztetésmentesek legyenek, függetlenül a származásuktól” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A G7 vezetői szerint „haladéktalanul számba kell venniük a generatív mesterséges intelligencia lehetőségeit és kihívásait”, amely a ChatGPT alkalmazás által népszerűsített technológia egy alcsoportja.

Az OpenAI ChatGPT nyomására egy csoport MI-szakértő márciusban riadót fújt, és a társadalomra jelentett potenciális kockázatokra hivatkozva hat hónapos szünetet kért a nagyobb teljesítményű rendszerek fejlesztésére. Egy hónappal később az uniós törvényhozók arra szólították fel a világ vezetőit, hogy találjanak módot az MI-technológiák ellenőrzésére, mondván, hogy azok a vártnál gyorsabban fejlődnek.

Az Egyesült Államok eddig óvatos megközelítést alkalmazott a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatban: Joe Biden elnök a múlt hónapban azt mondta, hogy még nem tudni, hogy a mesterséges intelligencia veszélyes-e. Sam Altman, a Microsoft által támogatott OpenAI vezérigazgatója kedden egy szenátusi testület előtt elmondta, hogy az Egyesült Államoknak meg kellene fontolnia az MI-modellek fejlesztésére vonatkozó engedélyezési és tesztelési követelményeket.

Japán, a G7 idei elnöke még engedékenyebb volt, és támogatást ígért a mesterséges intelligencia állami és ipari alkalmazására, ugyanakkor figyelemmel kísérte annak kockázatait. „Fontos, hogy megfelelően kezeljük mind a lehetőségeket, mind a kockázatokat” – mondta Fumio Kishida miniszterelnök a múlt héten a kormány MI-tanácsának. A nyugati nemzetek eltérő megközelítései a mesterséges intelligenciával kapcsolatban ellentétben állnak Kína korlátozó politikájával. A kibertér-szabályozó hatóság áprilisban mutatta be intézkedéstervezetét, hogy a mesterséges intelligencia alapú generatív szolgáltatásokat összhangba hozza az ország alapvető szocialista értékeivel.

A G7-ek vezetői – elismerve a mesterséges intelligencia szabályozásával kapcsolatos nézetkülönbségeket – pénteken megállapodtak abban, hogy az év végéig létrehoznak egy „hirosimai mesterséges intelligencia-folyamat” elnevezésű miniszteri fórumot a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdések, például a szerzői jogok és a dezinformáció megvitatására. A vezetők arra is felszólították a nemzetközi szervezeteket, például a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, hogy fontolják meg a szakpolitikai fejlemények hatásainak elemzését.

A csúcstalálkozó a G7-ek digitális minisztereinek múlt havi találkozóját követte, ahol a tagok azt javasolták, hogy „kockázatalapú” MI-szabályokat kell elfogadniuk. Az EU és az Egyesült Államok várhatóan a május 30-31-én Svédországban megrendezésre kerülő Kereskedelmi és Technológiai Tanácson is eszmét cserélnek a feltörekvő technológiákról.

A G7 országok

  • Egyesült Államok
  • Egyesült Királyság
  • Franciaország
  • Japán
  • Kanada
  • Németország
  • Olaszország
  • Európai Unió

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Légy észnél, ha fehérnemű-, vagy bikinimodell munkát vállalnál

sze máj 24 , 2023
ShareTweetPinShareA Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádat emelt és letöltendő börtönbüntetést javasolt egy 28 éves férfival szemben, aki több éven keresztül hamis álláshirdetéseket adott fel ezért, hogy kiskorú, illetve fiatal lányokról intim képeket, videókat szerezzen. A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a vádlott legkésőbb 2017-től kezdve a 2020 novemberében történt […]
bikinimodell

És még ez is...