Obama megunta, hogy kínai a leggyorsabb szuperszámítógép

serverA világ leggyorsabb számítógépének felépítését rendelte el 2025-ig Barack Obama amerikai elnök. Az új szuperkomputer hússzor gyorsabb lenne, mint a jelenlegi csúcstartó kínai számítógép – olvasható a BBC News honlapján. Richard Kenway, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a célkitűzés stratégiai szempontból tökéletes, hiszen egyesíti a nagy adatmennyiségek hatékonyabb elemzésére irányuló erőfeszítéseket az új hardware kifejlesztésére vonatkozó törekvésekkel. A legfőbb kihívásnak Mark Parsons, az Edinburghi Párhuzamos Számítások Központjának (EPCC) kutatója az energiahatékonyság növelését nevezte, azonban véleménye szerint még a legjobb esetben is hatvan megawatt fogyasztással lehet számolni egy ilyen teljesítményű számítógép működtetésekor, ez éves szinten hatvanmillió fontos (mintegy 26,4 milliárd forint) áramszámlát jelent.

A világ leggyorsabb számítógépe jelenleg a kínai Kantonban található, a Nemzeti Számítógép Központban. A Tianhe-2 (Tejút-2) elnevezésű szerkezet 33,85 „petaflop” teljesítményre alkalmas, ezzel majdnem kétszer gyorsabb, mint a második helyezett amerikai számítógép, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Készíts biztonsági másolatot: így frissíts Windows 10-re

szo aug 1 , 2015
A szlovák ESET bejelentette, hogy a Windows platform alatt működő otthoni (7-es és 8-as verzió) és üzleti (5-ös és 6-os verzió) megoldásai kompatibilisek a Microsoft legújabb operációs rendszerével is. A Windows 10 telepítése során azonban érdemes néhány biztonsági lépést megtenni vagy átgondolni. 2. Készíts biztonsági másolatot: A rendszeres biztonsági mentés […]

És még ez is...