Nyárra majdnem megduplázza internetes kapacitásár a Telenor a Balatonnál

A nyári szezonban átlagban öt-hétszeresére, de a legnépszerűbb helyeken akár több mint a tízszeresére növekszik a balatoni régióban a mobilozók száma. Ilyenkor a teljes országos mobilforgalom több mint tíz százaléka ebben a térségben zajlik, ezért a Balaton és környéke a nyári hónapokban távközlési szempontból kiemelt fontosságú terület, ezért a Telenor 13 új bázisállomással, illetve frekvenciasávok összefogásával javítja az ügyfélélményt. A közvetlen Balaton parti településeken élő közel 140 ezer ember számára a Telenor csak 96 százalékos mobilhálózati lefedettséget biztosít. Az adatforgalmi szezonalitás szempontjából kiemelkedő települések közül Csopakon például tizenötször annyi adat megy át a Hipernet hálózatán a nyári szezon egy napján, mint egy februári hétköznapon. A Telenor ügyfelei egy átlagos nyári napon a balatoni településeken közel húsz terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendű sms-t küldenek és fogadnak.

Domborzati viszonyai, természetvédelmi területei, védett épületei és a toronyépítést szigorú feltételekhez kötő Balaton-törvény szabályai miatt a tó körüli terület hálózatbővítés szempontjából különlegesnek számít, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a nyári forgalmat kiszolgáló hatalmas kapacitás az év többi időszakában kihasználatlan marad, ami üzemeltetés-gazdaságossági szempontból jelent kihívást. A szezonban nagyobb mértékben igénybe vett útvonalak (mint az M7-es autópálya és a 7-es főút), amelyeken az átlagos napokon suhanó autók jelentik az átlagos mobilhálózati forgalmat, a nyári időszakban – amikor egy fesztiválhoz hasonlóan sokan gyűlnek egy időben egy területre -, a gyakoribb torlódásoknak köszönhetően a területen elérhető mobilhálózatot is nagyobb igénynek teszik ki. Az ilyen esetekre is felkészülve a Telenor a nyári szezon kezdetéig bővítést hajtott végre Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térségében. Az érintett állomásokon a szolgáltató megduplázta a sávszélességet, valamint két új állomást is üzembe helyezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

5G: távirányítású kisautó a Vodafone büszkesége

vas jún 23 , 2019
Megtartotta negyedik tisztújító plenáris ülését a Digitális Jólét Program (DJP) által kezdeményezett 5G Koalíció. A Vodafone Magyarország a konferencia résztvevői számára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékével együttműködésben demonstrálta az 5G technológia egyik, a társaság szerint legfontosabb jövőbeli felhasználási módját. Egy szimulátorszékből irányítható élethű, kicsinyített Audi […]

Friss, ropogós