Nollywood a világhálóra költözik

nollywoodA világ legtermékenyebb filmgyártó központjában, a nigériai “Nollywoodban“, amely eddig főleg DVD-n forgalmazta produkcióit, a digitalizáció felé mozdulva létrejött az “afrikai Netflix” – számolt be a BBC News nyomán az MTI. A nigériai filmipar még az indiai Bollywoodnál is több produkciót önt magából: hetente ötven munka kerül ki a filmkészítők kezei közül. Ezeket szinte mind DVD-n forgalmazzák, és országszerte olcsón árulják az utcai árusok. A produkciók az egész kontinensen keresettek, és a világ afro-karibi közösségei körében is nagy az érdeklődés irántuk. A nollywoodi filmek akár egy hónap alatt elkészülnek. Bár minőségük megkérdőjelezhető, többnyire aktuális társadalmi problémákat vetnek fel: a korrupcióval, csalással, droggal, emberkereskedelemmel, szerelmi háromszögekkel és boszorkánysággal foglalkoznak – és szinte mindig hepienddel végződnek.

Az iRokoTV alapítója, a Londonban felnőtt Jason Njoku szerint a digitális televízió segítségével az afrikai filmek világszerte eljutnak a rajongókhoz. A lagosi székhelyű társaság az előfizetőktől havi 8 dollárt (1900 forintot) kérnek, ezért korlátlan hozzáférésük van az iRokoTV-n az afrikai produkciókhoz, amelyek többsége Nigériából és Ghánából származik. “A DVD kihalóban van, és mivel a mi ágazatunk azon nyugszik, az iparág bajban van” – magyarázta egy jogászból lett helyi filmes, Obi Emelonye.

Gondok azért akadnak: miközben fejlődnek a digitális platformok, a jogi szabályozásuk nem megfelelő Nigériában. Az iRokoTV és a többiek csak streaming szolgáltatást nyújtanak, miközben arra lenne szükség, hogy online megvásárolhatók legyenek a filmek, és így a készítők a bevételből újabb munkákkal állhassanak elő. Az internetkapcsolat elérhetősége is kardinális kérdés, a legtöbb Nollywood-rajongó egyelőre nem engedheti meg magának az internet-hozzáférést. A DVD haláláról szóló híreket azért egyelőre úgy tűnik, nem igazolja a nigériai utcai forgalom. Egy idumotai kereskedő, Kelechi Kene a BBC-nek arról beszélt, hogy ha egy film a nézők kedvenc színészeivel megjelenik, azon nyomban elkapkodják. Kene szerint az iRoko és az egyéb digitális platformok még nem jelentenek fenyegetést DVD-üzletére. Nigéria GDP-jének 1,4 százaléka származik a filmiparból, és az ágazat az egyik legnagyobb munkáltató Nigériában.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bővült a nemzeti levéltár holokauszt-kiállításának anyaga

hét aug 4 , 2014
Az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 102. évfordulóján újabb dokumentumokkal bővül a Magyar Nemzeti Levéltár Szomszédaink voltak… című online holokauszt-kiállításának anyaga. Wallenberg augusztus 4-i születésnapján a levéltár látogatói újabb, a magyarországi holokauszt történetéhez kapcsolódó dokumentumokat olvashatnak az online kiállítás Mentés, mentesítés, önmentés címet viselő “termében” – közölte az intézmény […]