Bővült a nemzeti levéltár holokauszt-kiállításának anyaga

holokausztAz embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 102. évfordulóján újabb dokumentumokkal bővül a Magyar Nemzeti Levéltár Szomszédaink voltak… című online holokauszt-kiállításának anyaga. Wallenberg augusztus 4-i születésnapján a levéltár látogatói újabb, a magyarországi holokauszt történetéhez kapcsolódó dokumentumokat olvashatnak az online kiállítás Mentés, mentesítés, önmentés címet viselő “termében” – közölte az intézmény az MTI-vel. A mintegy két tucatnyi esethez kapcsolódó iratokról készült 78 digitalizált felvétel betekintést enged az 1944 azon periódusába, amikor zsidókat segíteni, de még segítséget felajánlani is veszélyes volt. A kiállítás rendezői olyan tematikát állítottak össze, amely a magyar zsidóság helyi társadalmakba való beágyazottságából kiindulva mutatja be az 1930-as évek végének zsidóellenes törvénykezését, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásait, majd a tragikus 1944-es esztendőt.

A www.mnl.gov.hu oldalon elérhető online tárlat hét témakörben mutatja be a dokumentumokat, például külön egység foglalkozik a zsidótörvényekkel és a munkaszolgálattal, a német megszállással, a Sztójay-kormánnyal és a belügyi vezetéssel, valamint a kifosztással, gettósítással. A dokumentumok között a gettósításkor és a deportálások előtt történt öngyilkosságokról szóló jelentések, a zsidó tulajdonban lévő telefonok leszereléséről vagy éppen a zsidótörvények hatálya alóli mentesítésekről szóló iratok is olvashatók. A levéltár az év folyamán több alkalommal tervezi bővíteni a kiállítás anyagát a tárlat többi “termében” is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiderült mi drágította a képcsöveket

hét aug 4 , 2014
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Samsung SDI (a Samsung SDI Co. Ltd. a SAMSUNG SDI Germany GmbH-val és a SAMSUNG SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt.-vel egyetemlegesen), az LG Philips Displays Holding B.V., valamint a Technicolor SA jogsértést követtek el, amikor a színes televízió képcsövek árát közvetlenül és […]
monitor