Már-már gigabites sebességre kapcsolt a Vodafone

A Vodafone Magyarország 4G+ hálózatán, egy Samsung Galaxy S9+ készülékkel megközelítette a másodpercenként egy gigabites letöltési sebességet.

A Vodafone Magyarország 2017 februárjában jelentette be a 4G+ szolgáltatás bevezetését, amit a szolgáltató a főváros és Tatabánya után a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az ország egyre több pontján kapcsol be, köztük számos nagyvárosban és a Balaton körüli településeken is. A 4G-nél is gyorsabb adatátviteli sebességet nyújtó 4G+ szolgáltatás alapját a Carrier Aggregation technológia adja, amely lehetővé teszi több különálló frekvenciasáv összefogását, jelentősen növelve ezáltal a letöltési sebesség elméleti maximumát.

A Vodafone Magyarország mérnökei ezt egészítették ki az élőhálózati bemutató során az eddig főként még csak tesztkörnyezetben használt 4X4-es MIMO (multiple input, multiple output) technológiával, amelynek az a lényege, hogy mind készülék, mind pedig mobilállomás oldalon több antenna van, amelyek képesek ugyanabban az időben más-más információt adni és venni. A 4G+ alapját adó jelenlegi LTE-advanced szabvány lehetőséget teremt arra, hogy a MIMO technológiával akár 4-4 antennát kezeljen az állomás és a készülék is, megnégyszerezve ezáltal a letöltési sebesség elérhető elméleti maximumát. Ezen felül a Vodafone a korábban használt, egy időben hat bit átvitelére képes 64QAM moduláció helyett országosan bekapcsolta az egy időben nyolc bit átvitelére képes 256QAM modulációt, amely kódolási technológia az arra alkalmas készülékeken, így a teszten használt Samsung Galaxy S9+ készüléken is további húsz százalékkal növeli a sebességet. (Mint a fenti videón látható, Olaszországnban, már korábban, az év elején sikerült demonstrálnia a Vodafone-nak a 4G+ képességeit. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Állítólag a brit választásokba is beleavatkoztak az oroszok

sze máj 2 , 2018
A The Sunday Times című brit lap vizsgálata szerint a tavalyi brit parlamenti választások kampányában több ezernyi, azóta jórészt eltűnt vagy felfüggesztett orosz Twitter-profil lépett működésbe annak érdekében, hogy az eredményt a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt javára befolyásolja. Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök tavaly áprilisban – a […]
Twitter