Nem biztos, hogy Észak-Korea a tettes

KimDzsongUnEgyes amerikai szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által közzétett bizonyítékokból nem következik, hogy Észak-Korea hajtotta végre a Sony Pictures japán-amerikai filmforgalmazó cég elleni november végi hackertámadást — írta a CNN. “A hivatalos és a más, általunk összegyűjtött bizonyítékok alapján világos számunkra, hogy (Észak-Korea) egyértelműen nem felelős a Sony elleni támadás kiterveléséért vagy kivitelezéséért” — mondta Sam Glines, a Norse kiberbiztonsági cég vezetője.

Scott Borg független it-biztonsági kutató pedig azt mondta a hírcsatornának, hogy bár a phenjani rezsim valóban rendelkezik egy kiberhadviselésre szakosodott egységgel, a Sony elleni hackertámadás “meghaladja azt a képességi szintet, amit eddig megfigyelhettünk” az észak-koreaiaktól. Az FBI hivatalosan nem kommentálta a CNN-nek ezeket a kételyeket. Korábban nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők azt mondták a hírcsatornának, az FBI és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) képes volt beazonosítani, hogy a támadást Észak-Koreából indították.

Az FBI korábban azt közölte, hogy a Sony elleni támadásban használt rosszindulatú számítógépes program (malware) – egy adatmegsemmisítő szoftver – elemzése alapján olyan malware-hez jutottak el, amelyet észak-koreai hackerek már korábban kifejlesztettek és használtak. Ugyanakkor szakértők szerint az említett program már régóta hozzáférhető a világhálón, és azt bármelyik hacker bevethette volna. A CNN szerint már csak azért sem Észak-Korea az egyetlen lehetséges tettes, mert a Sonynak több más ellensége is van. Az egyik potenciális támadó a The Lizard Squad (A hüllő csoport) nevű hackerbanda, amely karácsony este megbénította a Sony Playstation játékkonzolrendszerét, és korábban már számos jelentős támadást hajtott végre nagy játékszolgáltatások ellen — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nincs mese: ködösödik a felhő

vas dec 28 , 2014
A valós idejű adatfeldolgozásban és elemzésben fontos szerepet játszik majd az úgynevezett „Fog Computing”, vagyis a felhő mellett megjelenő köd — állítja a Cisco. A nagy adattömegekben komoly üzleti, szakmai és tudományos lehetőségek rejlenek, az adatok valós idejű elemzéséből viszont jobb döntések, jobb erőforrás-gazdálkodás és versenyelőny származhat. A Cisco szerint […]

Friss, ropogós