Néhány kattintás, amivel megvédheti a gyermekét

homealone-gyermekAz Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei szerint néhány kattintással biztonságosabbá tehető a gyermekek otthoni internetes tartalomfogyasztása. A 2014. szeptember 1-jén lépett életbe az a törvénymódosítás, amely szerint Magyarországon minden hazai oktatási intézményben és nyilvános könyvtárban a kiskorúak védelme érdekében kötelező a szűrőszoftver használata, az ingyenes szűrőszoftvert pedig július 1-jétől az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak kell ingyenesen biztosítaniuk, és letölthetővé tenni honlapjukon. A programok kulcsszavak, a tartalomkategóriák szerinti szűrést többnyelvű szótárak segítségével végezik el, és a közösségi oldalakon tapasztalható visszaélések elkerülése érdekében a személyes adatok megadásának korlátozására is képesek.

A szülő, a gondviselő a gyermekvédelmi szűrőszoftverekben előre beállított, például életkor szerint megkülönböztetett profilokból választhat, így a kezelésben kevésbé jártas felnőttek is egyszerűen használhatják azt. Lehetőség nyílik a finomhangolásra, a kulcsszavak, a letiltott vagy engedélyezett oldalak, a napi használati idő bővítésére, szűkítésére, testre szabására is. Az Internet Hotline szolgáltatás az NMHH másik eszköze a káros tartalmakkal vívott csatában. Itt bárki bejelentheti a világhálón talált jogellenesnek vagy kiskorúakra károsnak vélt tartalmakat.

Bejelentést az alábbi kategóriákban lehet tenni
– hozzájárulás nélkül hozzáférhetővé tett tartalom
pedofil tartalom
– zaklatás
– rasszista, idegengyűlöletre uszító tartalom
– erőszakos tartalmat megjelenítő tartalom
– drogfogyasztásra csábító tartalom
– terrorcselekményre felhívó, terrorizmust népszerűsítő, elősegítő tartalom
– adathalász honlapok, vírusokkal, kém- és féregprogramokkal fertőzött tartalmak
– egyéb, a kiskorúakra veszélyes tartalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

4iG: tavaly nőtt a forgalom, csökkent az eredmény

ked febr 17 , 2015
A 4iG cégcsoport (volt FreeSoft) több mint 17 százalékos növekedéssel, 13,049 milliárd forintra növelte a konszolidált nettó árbevételét 2014-ben, egy évvel korábban ez az összeg 11,118 milliárd forint volt — közölte a szoftver- és web-fejlesztéssel foglalkozó részvénytársaság az MTI-vel. Az informatikai vállalat mérleg szerinti eredménye ugyanakkor tavaly közel 50 százalékkal […]
Forint