Úgy tűnik újított a gázai kiberbanda

Szakértők fontos változásokat tapasztaltak a hírhedt Gázai Kiberbanda működésében, akik gyakran céloztak kormányzati- és kereskedelmi szervezeteket Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) országaiban. A csoport régóta aktív a kiberfenyegetések piacán, és úgy tűnik idén újabb kártékony eszközökre cserélték „fegyver-készletüket”.

Az áldozatok földrajzi helyzete és típusa változatlan maradt, de a kiberbűnöző csoport műveletei újabbakkal bővültek. A bűnözők eszközei kifinomultak – például helyspecifikus adathalász dokumentumokat használnak a malware-k célba juttatásához, valamint ezek segítségével exploitokat működtetnek a Microsoft „CVE 2017-0199”-es sebezehetőségének kihasználásához. A behatolók e-mailek segítségével terjesztik rosszindulatú programjaikat, amelyekben trójai fájlokat, rosszindulatú URL-címeket helyeznek el. Amikor a felhasználó megnyitja a dokumentumot vagy a webcímet, akkor a malware megfertőzi a számítógépet és elkezdi begyűjteni a gépen található valamennyi adatot, fájlt, még a billentyű-leütéseket is, sőt képernyőfotót is készít. Amennyiben az áldozat észleli a letöltött malware-t, akkor a letöltő-fájl megpróbál telepíteni más fájlokat azért, hogy elkerülje a további detektálásokat.
A vizsgálatok szerint mobiltelefonok elleni kártevőket is alkalmazhatnak: néhány fájlnév arra enged következtetni, hogy Andorid alapú trójai fejlesztésén dolgozik a bűnöző csoport. Ez a szintlépés lehetőséget ad a bűnöző csoportnak az áldozatok hosszútávú megfigyelésére és esetleges manipulálására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Starschema megoldását használják az ENSZ-ben

sze nov 1 , 2017
A Starschema Kft. adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait alkalmazza az ENSZ világélelmezési szervezete, a WFP (World Food Programme). A két fél együttműködése többek között a krízishelyzetek előrejelzésére, a segélyszervezet pénzügyi eszközeinek hatékonyabb felhasználására és logisztika tevékenységének optimalizálására terjed ki. A magyar cég a társadalmi és globális felelősségvállalás jegyében ingyen bocsájtja a […]

Friss, ropogós