Naiv német EP-képviselő: a kémprogramokat be kell tiltani

Hannah NeumannAz izraeli NSO Group Pegasus nevű kémprogramját és más kémprogramokat is be kell tiltani – jelentette ki Hannah Neumann német EP-képviselő, az Európai Parlamentnek a Pegasus használatát kivizsgálni hivatott különbizottsága sajtótájékoztatóján.

Hannah Neumann, az EP Zöld frakciójának képviselője kifejtette: azt javasolja, hogy májusi plenáris ülésén az EP határozott állásfoglalásban mondja ki, nem tűrheti az ilyenfajta beavatkozásokat a demokrácia rendjébe. Hangsúlyozta: az ügy szereplőinek, továbbá a szoftvert értékesítő NSO Group izraeli vállalat vezetőinek is teljes körűen együtt kell működniük az uniós különbizottsággal. Hozzátette: a Pegasust és minden más kémprogramot be kell tiltani, az uniós kormányokat tömörítő Tanácsnak pedig nyilatkozatot kell elfogadnia, amelyben elítéli a gyakorlatot. A sajtótájékoztatón utaltak a Citizen Lab kanadai kutatócsoport hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésére, mely szerint legalább 65 katalán szakadár politikus telefonján találtak a kémszoftverre utaló nyomokat. Philippe Lamberts, az EP Zöld frakciójának társelnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „a jogállamiságot nemcsak két gyanúsított (tagállam) sértette meg, hanem más tagállamok is vették a bátorságot az alapvető szabadságjogok megszegésére.”

Diana Riba i Giner, az EP zöld frakciójának katalán képviselője szerint katalán ügyvédek, aktivisták, újságírók, politikusok estek áldozatul a visszaéléseknek, mások mellett három EP-képviselő, és a volt katalán vezető, Carles Puigdemont is. „Bűncselekmény történt, amely hatással van uniós intézményeink demokratikus szabályaira is” – hangsúlyozta Riba i Giner. A képviselőnő határozott cselekvésre szólította fel az EP elnökségét az üggyel kapcsolatban. Mint mondta, a kérdést tisztázni kell, legfőként azt, kik álltak a visszaélések hátterében.

„Spanyolország nem az egyetlen uniós tagállam, amely belekeveredett ebbe a botrányba. Jogi keretre van szükségünk!” — jelentette ki Donáth Anna, a Momentum uniós parlamenti képviselője. Hozzátette, hogy „a magyar kormány volt az első, amelynek el kellett ismernie, hogy visszaélt a terroristák ellen létrehozott kémprogrammal”. Majd azt állította, hogy „a magyar kormány a rendszer bármely ellenzője ellen használta” a szoftvert. „A kormány mindent megtett, hogy az ügyet eltussolja, a Fidesz bojkottálta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését, kerülve a kérdésekre adott válaszokat” — tette hozzá. Véleménye szerint itt „nem egy magyar, hanem európai ügyről van szó”, nem lehet a kérdést tagállami belügyként kezelni. (Mint kiderült: lehet.)

Andrzej Halicki lengyel ellenzéki politikus, az Európai Néppárt uniós parlamenti képviselője szerint az EP különbizottsága fontos szerepet játszik, különösen az ügy lengyelországi vonatkozásait illetően. Halicki utalt arra, hogy a kémszoftver szerepet játszhatott a 2019-es lengyel parlamenti és az ugyancsak abban évben megtartott uniós parlamenti választásokban is. Az EP március elején hozta létre a 38 tagú különbizottságot a megfigyelő-szoftverek használatára vonatkozó uniós jogszabályok állítólagos megsértésének több tagállamban történő kivizsgálására.


 

Next Post

Szabadon böngészhetőek a Magyarországról készült műholdfelvételek

szo ápr 23 , 2022
Ingyen lehet keresni a Magyarországról készült Sentinel-űrfelvételek között a Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projekt keretében kialakított eFöld Portálon. Az eFöld Portált a nagyközönség egy egyszerű regisztrációt vagy KAÜ (leánykori nevén Ügyfélkapu) azonosítást követően használhatja. Így akár néhány kattintással ellenőrizhető a lakóhelytől távol eső területek állapota (például erdők vagy szántók mérete […]
Sentinel műhold

És még ez is...