Nagy lehet a megkönnyebbülés: a kémszoftverek használatával történő visszaélések kivizsgálása nemzeti hatáskör

pegasusA kémszoftverek használatával történő esetleges visszaélések kivizsgálása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok hatásköre – nyilatkozta Johannes Bahrke.

Az Európai Bizottság szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolta ezt, hogy vajon a bizottság tisztában van-e azzal, hogy egy görög újságírót a Predator nevű kémprogrammal figyeltek meg. Elmondta, a testület ismeri a megfigyelésekről szóló jelentéseket és követi az ezekkel kapcsolatos fejleményeket. “A tagállamok hatáskörébe tartozik a nemzetbiztonság védelme, nekik kell ellenőrizniük a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét, annak biztosítása érdekében, hogy azok teljes mértékben tiszteletben tartsák az alapvető jogokat, az adatvédelmet, az újságírók, politikusok biztonságát, és a véleménynyilvánítás szabadságát” — jelentette ki a szóvivő.

“Hadd hangsúlyozzam, hogy az ilyen ügyek feltárása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok feladata. Elvárjuk, hogy a tagországok hatóságai vizsgálják ki az ezzel kapcsolatos állításokat” – szögezte le. Majd kiemelte, hogy az uniós tagállamokban szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának felügyelete. Kedden az Európai Parlament a Pegasus nevű kémszoftver használatát kivizsgálni hivatott különbizottsága sajtótájékoztatóján a testület tagjai többek között azt hangsúlyozták, hogy az uniós parlament elnökségének, a tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak, továbbá az Európai Bizottságnak is szerepet kell vállalnia az állítólagos visszaélések felderítésében.


 

Next Post

A napfényt az űrbe visszaverő technika lassítaná a felmelegedést, cserében gyorsítaná a malária terjedését

csü ápr 21 , 2022
A napfényt az űrbe visszaverő technika, amely lassíthatja a globális felmelegedést, maláriát terjesztő szúnyogok populációjának növekedését okozná egy új kutatás szerint. A klímaváltozás legsúlyosabb következményeinek megelőzése érdekében végzett geomérnökség akár egymilliárddal növelheti a maláriának kitett emberek számát – állapították meg tudósok, akik szerint a Föld éghajlatának mesterséges megváltoztatása jelentős hatással […]
terraformálás

Friss, ropogós