Nagy idők nagy tanúját gyászoljuk: elhunyt Frajka Béla

Gyászol a magyar it-szakma. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület tette közzé, hogy elhunyt Frajka Béla (1933-2017) villamosmérnök.

A Budapesti Műszaki Egyetem volt dékánhelyettese, egyetemi docense évtizedeken át a Műegyetem nagy hatású oktatója, a távközléstechnika, telefonközpontok szakértője volt. Frajka a magyar informatikatörténet nagy alakja: a BME Vezetékes Híradástechnika Tanszékén együtt dolgozott Kozma László professzorral, az első magyar elektromechanikus (jelfogós) számítógép, a Műegyetemi Számítógép–1 (MESZ-1) tervezőjével. Frajka a professzor állandó munkatársa volt, s tíz éven át üzemeltette és programozta az első oktatási célra épített magyar számítógépet, a MESZ-1-et. A hatvanas évek termékeny időszakában egy nyelvstatisztikai analízis céljára készült célszámítógép építésében is együttműködött Kozma professzorral. A jelfogós számítógép mesterének halálával egy korszak zárult le — írja az AJövőMúltja.hu.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google javaslatot tett az Európai Bizottság nagy összegű bírsága kifizetésének elkerülésére

sze okt 4 , 2017
A Google javaslatot terjesztett elő egy önálló felületen elérhető vásárlói árösszehasonlító keresőprogram létrehozására az Európai Bizottság nagy összegű bírsága kifizetésének elkerülése érdekében – közölte az amerikai internetes óriásvállalat. Al Verney, a Google szóvivője elmondta, a keresőóriás olyan felület létrehozására tett javaslatot, amely más hasonló oldalakhoz hasonló módon a találati listában […]

És még ez is...