Mobiltelefonos alkalmazás segíthet a koraszülötteken


A Nottinghami Egyetem tudósai kifejlesztettek egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, amelynek segítségével meg tudják mondani, melyik koraszülött igényel speciális ellátást. A harmadik világban sok helyen nincs ultrahangos szkenner, ezért a fogantatás idejét nem mindig tudják pontosan kiszámolni. Az applikáció a talpon, az arcon és a fülön található jellegzetességek meghatározásával jelzi, ha a babának sürgős orvosi segítségre van szüksége. Az app egy adatbázis alapján felismerheti, mennyire fejlett a baba. Ez úgy történik, hogy az arcról, a fülekről és a talpakról készült fotó alapján határozzuk meg a fejlettségi állapotot – magyarázza Michel Valstar, az egyetem számítástechnika-professzora.

Az alkalmazás nem csak az egyes esetekben lehet hasznos segítség. A fejlesztők remélik, hogy az egészségügyi szervezetek is nagy hasznát veszik. Az okostelefonokról beküldött információkat összegyűjtjük egy központi adatbázisban, ami alapján látjuk a koraszülések területi megoszlását, és elgondolkodhatunk azon, hogyan segítsünk. Az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek programokat indíthat ott, ahol a koraszülés problémát jelent – mondja Don Sharkey, az egyetem professzora. A kutatócsoport azt tervezi, hogy megvizsgálja, kimutathatók-e etnikailag jellemző különbségek a csecsemők magzati fejlődésében — írja az euronews.com.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rejtélyes kiberkém csoport garázdálkodik a neten

hét júl 20 , 2015
Két éve a “Wild Neutron” elnevezésű hackercsoport (Iripbot és Morpho néven is emlegetik őket) több ismert nagyvállalatot támadott meg, köztük az Apple-t, a Facebookot, a Twittert és a Microsoftot. Az eset nagy port kavart, aztán egy évig nem lehetett hallani róluk. 2013 végén és 2014 elején, majd 2015-ben a támadások […]
Atom

Friss, ropogós