Rejtélyes kiberkém csoport garázdálkodik a neten

virus-sebezhetoseg-atomKét éve a “Wild Neutron” elnevezésű hackercsoport (Iripbot és Morpho néven is emlegetik őket) több ismert nagyvállalatot támadott meg, köztük az Apple-t, a Facebookot, a Twittert és a Microsoftot. Az eset nagy port kavart, aztán egy évig nem lehetett hallani róluk. 2013 végén és 2014 elején, majd 2015-ben a támadások folytatódtak. A csoport egy lopott, érvényes kódú hitelesítési tanúsítványt használt, és egy ismeretlen Flash Player kihasználó kód segítségével fertőzi meg a vállalatokat és a magánfelhasználókat, s bizalmas üzleti adatokat lop el tőlük. A támadók eredete továbbra is rejtély. Egyes kódmintáknál a titkosított konfiguráció tartalmazza a “La revedere ” (viszlát románul) kifejezést. A Kaspersky Lab kutatói ezen kívül még egy másik nem angol szóra is bukkantak, ez a ” Успешно ” , ami oroszul annyit jelent, hogy ” sikeresen”.

A Kaspersky Lab kutatói be tudták azonosítani a Wild Neutron célpontjait 11 országban, főként ügyvédi irodák, Bitcoin-nal kapcsolatos vállalatok, beruházásokkal kapcsolatos szervezetek, it-cégek, egészségügyi intézmények, ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalatok, fúziókkal és felvásárlásokkal foglalkozó nagyvállalatok csoportjai, továbbá egyéni felhasználók tartoznak közéjük. A támadások célpontjai azt sugallják, hogy nem egy állam által szponzorált szereplőről van szó. Azonban a nulladik napi sérülékenységek kihasználása, a többplatformos malware-ek alkalmazása, valamint más technikai megoldások miatt a Kaspersky kutatói úgy vélik, hogy ez egy igen erős, gazdasági előnyök megszerzése érdekében tevékenykedő kémszervezet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Minden ötödik ember internetfüggő

hét júl 20 , 2015
Egy friss felmérés kiderítette, hogy Szlovákiában a lakosság egyötödénél függőség alakult ki a modern információs és telekommunikációs eszközöktől, írja az Új Szó. Okostelefon és mobiltelefon nélkül egy napot sem bírna ki a megkérdezettek 36 százaléka, notebook, tábla pc és internet nélkül a válaszadók huszonegy százaléka érezné elviselhetetlennek a napját – derül ki […]
internet

Friss, ropogós