Microsoft: orosz hackerek próbálják befolyásolni az amerikai választásokat

Orosz hackerOrosz hackerek az amerikai választáshoz kapcsolódó legalább kétszáz szervezetet támadtak meg – írta a The Wall Street Journal a Microsoftra hivatkozva.

A lap információi szerint a hackertámadások az elmúlt hetekben történtek. Politikai pártok országos és tagállami szervezeteinek, továbbá republikánusoknak és demokratáknak dolgozó konzultációs cégeknek a számítógépes rendszereit érintették. A hackerek – a Microsoft szerint – az orosz kormányzathoz köthetők. De nemcsak oroszok, hanem kínai és iráni hackerek is kibertámadásokat intéztek a demokraták elnökjelöltjéhez, Joe Bidenhez és a kampánycsapatához közel álló „magas rangú személyiségek”, valamint Donald Trump kampányával kapcsolatban álló emberek ellen. A Microsoft hivatalos blogjában közölt információk szerint az orosz hackerek a Bidenhez közelieket támadták, míg a kínai és iráni szereplők Trump kampánycsapatának személyes fiókjaiba próbáltak meg behatolni.

A kibertámadási kísérletek elsöprő többsége nem volt sikeres, s azokat, akiknek az adataihoz és információihoz hozzáférhettek, a Microsoft biztonsági szolgálata azonnal értesítette. „Mai bejelentésünk egyértelművé teszi, hogy külföldi csoportok megsokszorozták erőfeszítéseiket a 2020-as választások befolyásolására, ahogyan azt előre jeleztük is” – fogalmazott hivatalos blogjában a Microsoft. Az orosz hackerek a Microsoft vizsgálatai szerint az orosz katonai hírszerzés egyik egységével állnak kapcsolatban. Az amerikai számítástechnikai cég úgy véli: ugyanarról a csoportról van szó, amelyik 2016-ban, az akkori amerikai elnökválasztáskor behatolt a demokraták számítógépes rendszereibe, és kiszivárogtatta elektronikus leveleik egy részét.

Mindez alátámasztja az amerikai hírszerző ügynökségek múlt hónapban közzétett jelentését, amelyben arra figyelmeztettek, hogy külföldi szereplők igyekeznek befolyásolni az amerikai választási folyamatot. Az akkori dokumentum szerint az oroszok Biden ellen igyekeznek hangolni az amerikai közvéleményt, míg a kínaiak és az irániak Trump újraválasztásával szemben próbálnak meg fellépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Karas: az összedrótozáson talán már túl vagyunk, most már csak össze kellene hangolódnunk

hét szept 14 , 2020
Levélben köszöntötte a Közszolgálatiság – média – kultúra című tanácskozást Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a hatóság Médiatanácsának elnöke. Mint kifejtette Németh László 1934-ben felett kérdését idézte: miféle szer, csoda, találmány drótozhatná ezt a cserepeire tört népet még egyszer össze? Az összedrótozáson talán száz év […]
Karas Mónika

És még ez is...