Ártalmatlanítaná az „ellenséges” civil drónokat a román hadsereg

drónpajzsA katonai objektumokat veszélyeztető, „ellenséges” civil drónok ártalmatlanítására akar törvényi felhatalmazást kapni a román védelmi minisztérium – közölte az Adevarul című lap.

A lap által ismertetett tervezet a hadsereg fegyverhasználatát szabályozó 2011/122-es törvényt módosítaná oly módon, hogy a katonák tüzet nyithassanak a védett objektumokat veszélyeztető drónokra. A jogszabály-módosítás fontos eleme a drón fogalmának bevezetése, amely alatt – a tervezet szerint – bármilyen automata vagy távirányítású, levegőben, szárazföldön, vízen vagy víz alatt közlekedő eszköz értendő. Az indoklásban elsősorban a távirányítású, kis méretű repülő eszközök elterjedésére hivatkoznak. A tervezet szerint a kereskedelemben kapható civil drónok egyre gyakrabban veszélyeztetik a katonai, kormányzati és ipari objektumok, illetve a tömegrendezvények biztonságát, ugyanis robbanóanyagok szállítására, kameráik és más érzékelők révén pedig ellenséges felderítő műveletekre, a katonai kommunikációs csatornák lehallgatására, zavarására is alkalmasak.

A védelmi minisztérium szerint a potenciális fenyegetést jelentő drónok észlelése, beazonosítása, követése és ártalmatlanítása jelenleg főleg a törvényes alap és a megfelelő műszaki eszközök hiánya miatt ütközik nehézségbe. A joghézagot felszámolni hivatott törvénymódosítás alapvetően az ellenséges drónok lelövését, illetve lefoglalását teszi lehetővé. Elfogadása esetén felhatalmazza a katonákat, hogy addig tüzeljenek a drónokra, amíg megállítják vagy mozgásképtelenné teszik őket. Mindazonáltal a jogszabály indoklása szerint a drónok ártalmatlanítására „a helyzetnek megfelelő arányos kényszerítő és korlátozó erőt” akarnak bevetni a katonák, vagyis nem feltétlenül akarnak tüzet nyitni rájuk, a legtöbb esetben elegendő lehet az elektronikus zavarás vagy egy célzott, nagy teljesítményű mikrohullámú energianyaláb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem tréfa: április 1-től minden számlát lát az adóhivatal

szo márc 20 , 2021
Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Bevált a szankciómentes időszak, a vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a […]
Izer Norbert

És még ez is...