Merkel: a digitalizáció sikerétől függ Európa jóléte

Európa csak akkor tudja megőrizni jólétét, ha sikerrel birkózik meg a digitalizáció kihívásával – hangsúlyozta Angela Merkel, aki egy konferencia megnyitó beszédében kiemelte, hogy a digitális térben keletkező adatokat tekintve “kétpólusú” világ jött létre. Az egyik pólus az Egyesült Államok, ahol “sok adat van magánkézben” és az adatkezelés szabályozása jóval kevésbé kiterjedt, mint Európában. A másik pólus Kína, ahol az állam rendelkezik az adatok felett, ezt jelzi például az úgynevezett szociális kreditrendszer, amelyben az állam értékeli az állampolgárok magatartását és döntéseit. Ebben a helyzetben Európának “saját válaszokat kell adnia” az adatok előállítására és hasznosítására épülő üzleti modellek előretörésére. Nemcsak az európai életforma és az európai értékek fontosságát kell hangsúlyoznia, hanem egyensúlyt kell teremtenie a szabadság és a biztonság elve, így az adatok előállításának, kezelésének és felhasználásának szabadsága és az adatok biztonsága között is.

A legjobb lenne, ha Európa és a világ más térségeinek együttműködése révén egységes szabályok jönnének létre. Kidolgozásukra van is megfelelő fórum, a világ vezető ipari országait összefogó G20 csoport, de nemigen valószínű globális szinten érvényes szabályozás megalkotása. Európának így önállóan kell megbirkóznia a digitalizáció kihívásával, ezért át kell gondolnia a többi között iparpolitikáját és a versenyjogi szabályozását – fejtette ki Merkel. Elmondta: kezdeményezte, hogy a következő, márciusi EU-csúcson tartsanak vitát a közösség iparfejlesztési politikájáról. Mint mondta, az EU jelenlegi hozzáállása “kétségeket ébreszt” azzal kapcsolatban, hogy kifejlődhetnek-e Európában olyan vállalkozások, amelyek “globális játékosok”, a piacukon világszerte meghatározó tényezők lehetnek. Ehhez elsősorban a versenyjog megújítását célzó “európai akarat” szükséges – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ide fejlődik a felhőtechnológia VIII.

csü febr 21 , 2019
Az Oracle megvizsgálta a felhőtechnológia jövőbeni lehetőségeit, s tíz pontba foglalták össze a várható fejlesztéseket. 8) A vállalatok 90 százaléka egyetlen azonosítási platformot fog használni a telephely és a felhő összekapcsolására Az Oracle and KPMG Cloud Threat Report, 2018 eredményei szerint a vállalatok számára nagy kihívást jelent a többféle azonosítási […]
felhő