Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt.

A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi – közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz). A tájékoztatás szerint egy, az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető. Ehhez szükséges, hogy a forgalomba-hozatali engedélyre jogosult gyógyszerek minden egyes dobozának egyedi azonosítóját rögzítsék egy adatbázisban. A rendszer felállítását a magyarországi gyógyszerellátási lánc képviselői által tavaly júliusban megalapított nonprofit szervezet, a HUMVO végzi. Balogh Enikő Réka, a HUMVO ügyvezető igazgató közölte, hogy a rendszer folyamatos működtetése évente félmilliárd forintba fog kerülni. A bevezetés, majd ezt követően a működtetés költségei a gyógyszer gyártóit és a forgalomba-hozatali engedélyek jogosultjait terhelik. Az első felhasználók csatlakozása és a teszt időszak 2018 májusában indul, a fogyasztók az új típusú, egyedi azonosítókkal ellátott csomagolással először a 2019. február 9-ei indulást követően találkozhatnak.

Az Arvato Systems az Európai Gyógyszer-azonosítási Szervezet (EMVO) által előminősített informatikai cég, amely 2013 óta foglalkozik gyógyszerhamisítás elleni rendszerek fejlesztésével. A Bertelsmann konszern tagjaként 3000 munkatársával több mint 25 európai helyszínen van jelen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Itt a bizonyíték az orosz beavatkozásra: Guccifer 2.0 orosz titkosügynök

hét márc 26 , 2018
A magányos hekker, aki kiszivárogtatta az amerikai Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ellopott levelezését, az orosz titkosszolgálat ügynöke. Vlagyimir Putyin korábban tagadta, hogy az orosz kormány megpróbálta volna befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást, de az új felfedezés ennek ellentmond. A hekker, Guccifer 2.0, a magányos hekker, aki eljuttatta a WikiLeaksnek a […]
Orosz hacker

Friss, ropogós