Itt a bizonyíték az orosz beavatkozásra: Guccifer 2.0 orosz titkosügynök

A magányos hekker, aki kiszivárogtatta az amerikai Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ellopott levelezését, az orosz titkosszolgálat ügynöke.

Vlagyimir Putyin korábban tagadta, hogy az orosz kormány megpróbálta volna befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztást, de az új felfedezés ennek ellentmond. A hekker, Guccifer 2.0, a magányos hekker, aki eljuttatta a WikiLeaksnek a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) ellopott levelezését, valójában nem egy független szivárogtató, hanem az orosz katonai hírszerzés, a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) igazgatóságának egyik tisztje. Az amerikai hatóságoknak sikerült azonosítaniuk az ügyben érintett orosz tisztviselőt is, de a Daily Beast tényfeltáró cikke nem említi név szerint. Guccifer 2.0 korábban azt állította, hogy Romániában aktív, és nem volt kapcsolata a Kremllel, amikor a 2016-os választások előtt átjátszotta a DNC levelezését a WikiLeaksnek. Guccifer 2.0 végül egy banánhéjon csúszott el: elfelejtette aktiválni a VPN-t, az aktivitás helyszínét elrejtő virtuális magánhálózatot, és hagyott maga mögött egy valódi tartózkodási helyéről árulkodó IP címet. Az amerikai nyomozás visszavezette a tevékenység kiindulópontját a GRU moszkvai főhadiszállására.

A beavatkozásra vonatkozó bizonyíték komoly hatást gyakorolhat a Donald Trump és Oroszország esetleges összejátszását vizsgáló bűnügyi nyomozásra. A Daily Beastnek nyilatkozó források szerint a Guccifer 2.0 ügyében folytatott nyomozás átkerült a 2016-os amerikai választásokba történő orosz beavatkozást vizsgáló Robert Mueller hatáskörébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Facebook botrány: a román szocdemek elhatárolódnak

hét márc 26 , 2018
ShareTweetPinShareCáfolja a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy bármilyen formában együttműködött volna az Cambridge Analytica nevű tanácsadó céggel. Az erről szóló közleményt azt követően adta ki a nagyobbik kormánypárt, hogy a Facebook-felhasználók adatainak politikai felhasználásával kapcsolatos botrány közepette egy brit politikai tanácsadó, Rupert Wolfe Murray az Associated Press amerikai hírügynökségnek nyilatkozva […]

És még ez is...