Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban LII.

A Nielsen szerint a magyar háztartásokban az elmúlt egy évben közel tíz százalékponttal nőtt a HD adás vételére alkalmas televíziókészülékek száma, mintegy 72 százalékuk már rendelkezik úgynevezett HD ready vagy full HD készülékkel.

Bár 2017-ben az online kiskereskedelmi forgalom globális viszonylatban elérte a 2,3 milliárd dollárt, a vásárlási szokások óriási különbségeket mutatnak országonként. 2016-ban Kínában a kiskereskedelmi forgalom körülbelül 19 százaléka zajlott az interneten, míg ugyanez az arány Japánban csak 6,7 százalék volt.

A Google felmérése szerint a mobilozók számára kiemelkedően fontos a gyorsaság, a felmérés szerint a mobilról érkező látogatások 53 százaléka megszakad, mert az adott oldal három másodpercnél lassabban töltődik be. Minden második mobilnetező két másodperces oldalbetöltést várna el, valamint a megkérdezettek 46 százaléka azt mondta, hogy a mobilon való internetezés során lassú oldalbetöltés a legbosszantóbb.

Évente mintegy ötszázmillió felhasználói adatot lopnak el, tíz másodpercenként támadnak meg hekkerek egy otthoni számítógépet, a zsarolóvírusos támadások száma évente 350 százalékkal nő. Magyarországon 2017-ben csaknem harmincezer bankkártyás visszaélést regisztráltak. A vállalati rendszerek ellen irányuló kibertámadások száma is jelentősen növekszik, 2016-2017 között megduplázódtak, és előrejelzések szerint 2021-re 6000 milliárd dollárnyi kárt okoznak majd globálisan.

A Gartner legfrissebb adatai szerint a globális informatikai kiadások 2018-ban 3,7 billió dollárra rúgnak, ami 4,5 százalékos növekedést jelent az azt megelőző év adataihoz képest. A 2017-ben elkezdődött gyors növekedés fő mozgatórugói többek között a mesterséges intelligencia és az IoT elterjedése. Erőteljes növekedést mutatnak a vállalati szoftverek is, idén 9,5 százalékos, 2019-ben további 8,4 százalékos növekedést prognosztizálnak, ami 421 milliárd dollárnak felel meg.

Az Eurostat egy 2017-es jelentése szerint a magyar fiatalok használják a legnagyobb arányban a közösségi médiát az Európai Unió tagállamai közül. Felmérések szerint Magyarországon minden harmadik gyereknek volt már része internetes zaklatásban: online kirekesztésben, magánjellegű információkkal való visszaélésben, internetes bántalmazásban, és csupán minden tizedik gyermek kért segítséget, a szülőknek pedig mindössze fele tud arról, hogy gyermeküket bántalmazás érte.

A Cisco kutatása szerint 2020-ra ötvenmilliárd eszköz csatlakozik a mobilhálózatra, 2025-re pedig ez a szám a többszörösére nőhet. Öt-tíz éven belül így már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsődleges használói, hanem más hordozható eszközök, a fitneszkarkötők, az okosórák, a mobil vérnyomásmérők, továbbá az autók és a különféle szenzorok, a háztartási eszközök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csak a cégek fele használja a digitális gazdaság vívmányait

szo szept 1 , 2018
A magyar cégeknek csak a fele használja a digitális gazdaság vívmányait – állítja Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke jozzátette, hogy szeptemberben digitális jólét hitelprogram indul, amely a kis- és közepes vállalatok technikai fejlesztésére, illetve a munkavállalók digitális képzésére nyújthat forrásokat. Palkovics hangsúlyozta, a digitális vívmányokkal – például […]

Friss, ropogós