Májusi vírustoplista: zsaroló kártevőt terjesztő trójai ugrott az élre

ESET-toplistaA szlovák ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes kártevők toplistáját, amelyből megtudható, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016. májusában első helyre ugrott előre a JS/Danger.ScriptAttachment trójai, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és javarészt zsaroló kártevőket terjeszt. A további helyezettek a már jól ismert károkozók, így második lett a JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai, amely HTTP kapcsolaton keresztül további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre. Harmadiknak futott be a Win32/Bundpil féreg, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti. Negyedik pozícióban pedig a Win32/Agent.XWT trójai maradt.

Ötödik helyezett lett a régi-új visszatérő Win32/Bayrob, akivel szerencsére majdnem fél éve, legutóbb idén januárban találkozhattunk. Ez egy olyan backdoor, azaz hátsóajtót telepítő kártékony alkalmazás, amelyet hasznosnak látszó alkalmazások kódjába rejtenek. Fő célja, hogy hátsó ajtót nyisson a megtámadott rendszeren, amin keresztül a háttérben a támadók teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét: alkalmazásokat futtathatnak, állíthatnak le, állományokat tölthetnek le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthatnak el. Emellett egy újonc is szerepel a listán, a JS/Adware.Agent.L adware. Ez egy olyan alkalmazás, amely kéretlenül különféle reklámokat jelenít meg a felhasználó képernyőjén. Maga az adware más, kártékony program részeként érkezik a számítógépünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Gregor Bernadett lélekben olyan, mint egy igazi informatikus

hét jún 20 , 2016
Gregor Bernadett (Berni) a legtöbb informatikushoz hasonlóan folyamatosan küzd a pluszkilókkal, most azonban egy Angellica fűn alapuló teakeverékkel sikerült visszaszereznie álomalakját. (Amihez sajnos még csak hasonlóval sem rendelkezik az informatikusok döntő többsége. A -szerk- megj.). “Tíz évvel ezelőtt még egy szerep kedvéért, vagy azért, hogy fel tudjak venni egy szexis ruhadarabot, képes […]

Friss, ropogós