Néhány floppy-n múlik a világbéke

floppyMég mindig floppylemezeket és 1970-es évekbeli számítástechnikai rendszert használ a Pentagon az Egyesült Államok nukleáris fegyverarzenáljának kezelésére – számolt be csütörtökön az amerikai kongresszus vizsgálati szerve, a kormány elszámoltatásáért felelős hivatala, az U.S. GAO. Az amerikai védelmi tárca még mindig mintegy húsz centiméter átmérőjű hajlékonylemezekkel ellenőriz és kezel olyan fegyvereket, mint az interkontinentális ballisztikus rakéták vagy a nukleáris bombázók — áll a kongresszusi hivatal jelentésében.

Ez alól más tárcák sem kivételek, a pénzügyminisztérium például az 1950-es években használt programozási nyelvre támaszkodik. Valerie Henderson alezredes, a Pentagon szóvivője közölte: ezt a rendszert azért használják még mindig, mert működik. Az 1970-es évekbeli számítástechnikai eszközök, köztük az 1976-os IBM Series-1 16 bites számítógépek karbantartása évi mintegy hatvan milliárd dollárjába (mintegy 17 ezer milliárd forint) kerül az amerikai adófizetőknek. Henderson hozzátette, hogy a tervek szerint 2017-re cserélik le a floppylemezeket biztonságos digitális eszközökre. A korszerűsítés már zajlik, az új digitális rendszer várhatóan 2020-ban váltja le az elavult technológiát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A számítógép szerint nagyon messze van a kilencedik bolygó

pén jún 3 , 2016
Számítógépes szimulációk alapján svéd és francia csillagászok szerint nagyon valószínű, hogy exobolygó – azaz Naprendszerünkön kívüli – az úgynevezett kilencedik bolygó. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters (MNRAS Letters) tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a Lund Egyetem tudósai azt írták, számos jel utal arra, hogy a kilencedik bolygót […]