Látványos szuperszámítógépek

Stellar 1000 CPUNapjainkban változóban van a számítógépek tudományos- műszaki alkalmazásainak egy nagy területe. Egyre több cég épít olyan berendezéseket, amelyek az úgynevezett láthatóvá tételen, a nagy sebességű számítások és a térbeli grafika házasságán alapulnak.

Míg a tudományban és a műszaki tervezésben több mint egy évtizedig a szuperszámítógépek uralták a terepet, a kutatók egyre inkább úgy találták, hogy a hatalmas számfalók által előállított numerikus eredmények , megemésztése” sokszor ugyanakkora problémát jelent, mint az eredeti feladat. Több mint öt évvel ezelőtt megszülettek a grafikus munkaállomások, amelyek lehetővé tették, hogy a kutatók szemléletesebb formában ábrázolják eredményeiket. E munkaállomások számítási képességei azonban korlátozottak; a kutatók százai tehát sorban állnak a szuperszámítógépeknél, majd a kapott számhalmazt, beleöntik” a grafikus munkaállomásba. Ha azonban modellben valamelyik algoritmus nem jó, és az eredmény helytelen, akkor a kutató kezdheti az egészet elölről. A számítástechnikai cégek sora tűzte ki célul, hogy , grafikus szuperszámítógépekkel” hidat ver a szupergyors számítás és a grafikus megjelenítés közé.

Ezek az új gépek az első Cray szuperszámítógép sebességének a felével futnak, s ugyanakkor elegáns három dimenziós képeket készítenek mindenről; a molekuláktól a repülőgép szárnyai mentén áramló levegőig. Így az után használóik még a számítások elvégzése alatt megváltoztathatják az algoritmusokat, és figyelhetik, hogyan befolyásolja ez a számításokat és az eredményt. A közbenső számítások megfigyelésének lehetősége James J. Thomas, a richlandi Battelle Pacific Northwest Intézet egyik vezető munkatársa szerint, olyan lehetőségeket nyit meg, amelyekre az emberek korábban nem is gondoltak”. Thomas hozzáteszi: elégedett a 100-200 ezer dolláros árakkal.

A két úttörő a kaliforniai Ardent Computer és a massachusettsi Stellar Computer. Üzleti szakértőik 500 millió dolláros piacot jósolnak 1990-re. Mindeddig elsősorban a molekulamodellezők érdeklődtek a grafikus lehetőségek iránt. A La Jollai Scripps Klinika és Kutatási Alapítványnál mind Ardent, mind Stellar gépek működnek már. De valószínűleg nagyon szívesen fogadják majd a megjelenítés lehetőségét a mechanikai alkatrészeket tervezőmérnökök, a folyadékáramlással foglalkozó kutatók és azok a katonai szakemberek, akik például egy tank periszkópján keresztül látható táj szimulációját néznék szívesen.

Mindkét cég számítógépei felhasználják a Crayhez hasonló szuperszámítógépek felépítési elveinek egyikét-másikát, olyan szoftverrel párosítva őket, amely automatikusan megkeresi a párhuzamos feldolgozás módját. Mind két konstrukció UNIX alapú operációs rendszert alkalmaz, de a tervezők éles szemmel figyelik a nemrég alakult Open Software Foundation munkáját, ahol az UNIX egy alternatíváját próbálják elkészíteni. (Scientific American, 1988. november)

Egy kis cégtörténet

A Dana Computer Incorporated céget Allen Michels alapította a kaliforniai Sunnyvale-ben az 1980-as évek elején. A céget 1987 decemberében Ardent Computer névre keresztelték, mert már létezett egy másik Dana Computer Inc. cég. Az Ardent a kockázati tőke és a Kubota Pacific Computer Ltd. finanszírozta (a Kubota ötvenmillió dollárt fizetett az Ardent 44 százalékáért). 1989-ben az Ardent Computer egyesült a Stellar Computer nevű céggel Stardent Computer néven. A Sunnyvale-i létesítményt 1990-ben, majd a massachusettsi létesítményt bezárták. A Kubota ezután megszerezte a társaság szellemi tulajdonjogait a Stardenttől, majd nevet váltott, Kubota Graphics Corporation folytatta, és 1995. február 1-ig működött. Számos, az iparágban ismert személy dolgozott az Ardentnél, köztük Gordon Bell alelnök, aki korábban a VAX számítógépek tervezője volt.

A Stellar Computert 1985-ben alapították Newtonban, Massachusetts államban, élén William Poduska állt, aki korábban a Prime Computert és az Apollo Computert alapította. Ennek a cégnek az volt a célja, hogy olyan munkaállomás- rendszert gyártson, amely elegendő teljesítményű ahhoz, hogy komoly veszélyt jelentsen az Arden Titán elnevezésű grafikus munkaállomására teljesítményben és persze alacsonyabb áron. A két rivális egyesülését 1989. augusztus 30-án jelentették be és 1989 novemberében fejezték be, Poduska lett a cég vezérigazgatója.

1991 augusztusában a Stardent külön céggé bontotta le népszerű Alkalmazásvizualizációs Rendszerét (AVS). Ugyanezen év novemberében a Stardent bejelentette, hogy beszünteti tevékenységét Stardent Computer néven, eladja Titan munkaállomásait a Kubota Pacific Computersnek, vevőt talál Vistra munkaállomásaira, és új céget hoz létre GS Computer néven. A befektetők becslések szerint kétszázmillió dollárt veszítettek. Azt tervezték, hogy a cég többi része az AVS szoftverrendszerre összpontosít majd, és a Stardent meglévő részvényesei e szoftvercég részvényeseivé válnak. Az év végére azonban a cég lemondott arról, hogy vevőt találjon, ezért a Stardent a felszámolás mellett döntött. 1994-ben a Kubota Graphicsot az AccelGraphics vásárolta meg, majd ezt a céget az Evans & Sutherland vásárolta fel 1998-ban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Terjeszkedik a Novotrade

pén nov 9 , 1990
ShareTweetPinShareJelenlegi, mintegy 200 millió forintos alaptőkéjének duplájára emeléséről döntött a Novotrade Rt. hétfői közgyűlése. A tervek szerint a névérték több mint kétszereséért kibocsátandó új részvényeket az egyesült államokbeli Lauder csoport vásárolja meg. Erről a szándéknyilatkozatot az érintettek már aláírták. Az ügylet végrehajtását lassítja, hogy a Novotrade-részvények külföldi értékesítésével megbízott osztrák […]
Rényi Gábor (középen)

És még ez is...