Német-magyar együttműködés adhat lendületet a magyar szuperszámítógép-kapacitás növelésének

szuperszámítógép hpcNémet-magyar kutatás-fejlesztési együttműködés segíti a belfödi szuperszámítógépes kapacitás bővítését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), valamint a német ParTec AG és a Jülichi Kutatóközpont (Forschungszentrum Jülich, FZJ) együttműködési keretszerződést kötött. A német partnerek a szuperszámítástechnika legjelentősebb európai szereplői közé tartoznak, és közreműködtek abban a magyar pályázatban is, amely nagy teljesítményű szuperszámítógép (high-performance computing, hpc) beszerzését célozza. Magyarország ezzel az európai élmezőnybe kerülne, hiszen az új gép a világ száz legjobbjának egyike lesz. A hpc-k kapacitása gigantikus; egyetlen petaflopnyi teljesítménnyel másodpercenként milliószor milliárd művelet elvégzésére képesek. Magyarország hamarosan húsz petaflop teljesítményű géppel gazdagodhat.

A ParTec AG a németországi Münchenben, a Bayern államban található, és a számítógépes rendszerek tervezési és kapcsolódó szolgáltatási ágazatának része. A ParTec AG 12 alkalmazottat foglalkoztat ezen a helyen, és 3,77 millió dolláros árbevételt termel (USD). (Az eladási szám becsült érték). A ParTec AG vállalati családban két cég található.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

EP: új bizottság foglalkozik a külföldi beavatkozással

ked márc 15 , 2022
Az Európai Parlament (EP) új bizottságot hozott létre, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozásokat, a dezinformációkat vizsgálja majd – tájékoztatott az uniós parlament. Az EP különbizottságot hozott létre, amely az ártó szándékú külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozik majd. A 33 tagú új szakbizottság a különféle témájú, meglévő és […]
Európai Parlament

És még ez is...