Köszönjük EU! Megújult a MÁV és a GYSEV vasúti adatszolgáltatási rendszere

wifiMintegy kilencmilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból megújult a hazai vasúti törzshálózati folyosók és nyilvántartások kezelése és egységesítése, amely támogatja a vasúti hatóságok munkáját, valamint megfelel az uniós adatszolgáltatási követelményeknek.

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet közleménye szerint az EU Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében meghirdetett pályázaton a négy tagú konzorcium további tagjai az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV Zrt., valamint a GYSEV Zrt. voltak. A projekt keretében lezárult a transzeurópai közlekedési hálózatba tartozó (TEN-T) hazai vasúti infrastruktúra felmérése és bővítették a vasúti igazgatási központi informatikai rendszert.

Az egyik kiemelt cél a vasúti nyilvántartások európai uniós elvárásoknak megfelelő szintre fejlesztése, és a felügyeleti szerepkör gyakorlásával az új, piaci viszonyok közötti szabályszerű működés biztosítása. A MÁV Zrt. mesterséges intelligencia alapú térinformatikai fejlesztéseket hajtott végre, valamint a pályahálózat felméréseket új alapokra helyező technológiákat – LIDAR, drón, deltainspeckiós rendszer – szereztek be. Közölték: ezek biztosítják a folyamatos, éles RINF adatszolgáltatást a már meglévő és új adatbázisok alapján.

Az állami vasúttársaság mintegy kétezer kilométer hosszú vasúti vonalát és 2949 kilométer hosszúságú vágányhosszát mérték fel. A GYSEV a több mint hatszáz kilométeres vágányhálózatának felméréséhez szükséges teljesítményű lézerszkenner (LIDAR) és adatfelhő elemzésére alkalmas szoftvereket szerzett be. A felmérések során 360 fokos 3D felvételek, gömbpanorámaképek is készültek, amelyek segítségével az állomási vágányok és nyíltvonalak nagy része bejárható virtuálisan is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hiánypótló orvosi eszközt fejlesztettek Pécsett

szo dec 9 , 2023
ShareTweetPinShareAz egészségügyben használt hagyományos CT és MR felvételekből kiterjesztett valóság alapú, háromdimenziós képeket alkotó orvosi segédeszközt fejlesztettek ki Pécsett. A 2017-ben alapított, magyar tulajdonú, Pécsett működő zMed Zrt. a Pécsi Tudományegyetem és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szakembereivel közösen hat év kemény munkájával fejlesztette ki a segédeszközt, ami a diagnosztizáló […]
gerinc röntgen

És még ez is...