Koltay András komoly etikai kérdéseket vet fel

Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökeA mesterséges intelligencia (MI) használata komoly etikai kérdéseket vet fel, ezekre választ kell adnunk – jelentett ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

A Felelősségteljes irányítás a mesterséges intelligencia korában című nemzetközi konferencián Koltay András szerint több kérdést is vizsgálni kell az MI kapcsán. Így például, hogy melyek a potenciális problémák, milyen új szemléletet kell alkalmazni az adatvédelem terén, milyen etikai normákra van szükség, hogyan lehet igazságosan hozzáférhetővé tenni mindenki számára. Az Európai Unióban évek óta zajlik a munka, hogy átfogó szabályozás készüljön az MI kezelésére, idén nyáron az Európai Parlament elfogadta az álláspontot, amely szerint az Európában használt MI rendszereknek átláthatóknak, biztonságosaknak, nyomon követhetőknek kell lenni – mondta az NMHH elnöke.

Kitért arra, hogy a média világában is erősödik a nyomás az MI használatára, amely hatalmas mennyiségű szöveg és mozgókép létrehozását teszi lehetővé, azonban van egy „sötét oldal”: az álhírek, megtévesztő tartalmak fenyegetik az információs integritást, egyre nehezebb megkülönböztetni a virtuálist és a valóságost. Ezért nagyon fontos, hogy olyan technológiát fejlesszenek, amelyet felelősen és etikusan lehet alkalmazni.

Amiről ma még csak álmodunk, holnap már valóság lehet

Rámutatott ugyanakkor, hogy az MI-t sokszor előrehaladottabbnak mutatják, mint amilyen valójában. Az MI rendszerek komplex feladatokat képesek elvégezni, adatokat feldolgozni, de nem tudják úgy érzékelni a világot, ahogyan egy ember képes, nem rendelkeznek emberi intuícióval, vagy tapasztalattal, csak a rendelkezésére bocsájtott adatok alapján hoznak döntést – magyarázta. Hozzáfűzte: úgy tűnik, mintha az MI döntene, de a döntések matematikai modellek alapján jönnek létre. „Az MI csak füst és tükör, bár meglepően értelmes eredményeket tud produkálni, de ezek mögött nincs valódi tudatosság, a legfejlettebb és legösszetettebb utánzógépünk” – fogalmazott az elnök. Ugyanakkor az MI alkalmazása egyre inkább terjed, a hétköznapi élet részévé válik – folytatta -, tükröt tart elénk, és azt kérdezi, melyek az értékeink, mik fontosak számunkra, mit akarunk megőrizni, milyen szabályokat akarunk követni a jövőben.

Az MI nem csupán egy technológia, hanem paradigmaváltást hoz az európai jövő tervezésében, olyan lehetőséget rejt, amellyel társadalmi és gazdasági kihívásokat tudunk megoldani, új lehetőségeket teremt az ipar és a gazdaság számára – fejtette ki Koltay. Megjegyezte: a technológia fejlődése elképesztő sebességű, amiről ma még csak álmodunk, holnap már valóság lehet*. Az MI lehetőségei azokban az újításokban is rejlenek, amelyek az életminőséget, hatékonyságot, kreativitást növelik – közölte, példaként említve az önvezető autókat, és az egészségügyi diagnózist felállító virtuális asszisztenseket.

*Vesd össze az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai című örökbecsű scifi tévésorozat bevezetőjével: „Ami napjainkban még mesének hangzik, holnap valósággá lehet…”


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG csoport

ked okt 3 , 2023
ShareTweetPinShareRAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapított a 4iG Nyrt. Az 4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt. Az RAC Antidrone autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat az ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának. […]
Protar drón

És még ez is...