Keressük elő a binokulárunkat: holdfogyatkozás jön

HoldfogyatkozásTeljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint, május 16-án, egy viszonylag hosszú teljes holdfogyatkozás várható. A jelenség magyarázata, hogy egy-két évente pontosan egy egyenesbe esik a Nap, a Föld és a Hold, és a Föld árnyékkúpja kitakarja a napfényt. A teljes holdfogyatkozáskor a holdkorong nem sötétül el teljesen, hanem narancs-vörös színű lesz a földi légkörön szóródó fény hatása miatt. Míg a teljes fogyatkozást Amerikából jól észlelhetik majd, Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás figyelhető meg.

A folyamat Magyarországon hajnalban 4 óra 27 perckor kezdődik, a Hold ekkor már csak alig 6 fokkal lesz a délnyugati látóhatár fölött. A holdfogyatkozás megfigyeléséhez emiatt teljesen szabad délnyugati látóhatár szükséges. A közlemény szerint binokulárban és kis távcsőben megkapó látványt nyújt majd a fogyatkozó holdsarló, ahogy a horizont tereptárgyai fölött lebeg. A holdnyugta időpontjában egy szabálytalan, torzított, 42 százalékos sarló látható majd, amely a fénytörés miatt még aszimmetrikus szárakkal is rendelkezik. Emellett, mivel a Hold másfél nap múlva lesz földközelben, átmérője a szokásosnál is nagyobb lesz. Az esemény 7 óra 55 perckor ér véget, azonban a Hold hazánkban 5 óra 7 perckor lenyugszik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mekkora méretű és milyen típusú TV-t érdemes vásárolni?

csü máj 12 , 2022
Manapság egyre több háztartásban van több tévé is, hiszen sokszor a nappaliban, a hálószobában, esetleg a konyhában is szükség van egy készülékre. Nem mindegy azonban, hogy mekkora a mérete, milyen képernyővel van felszerelve, de lényeges szempont a márka is. Lássuk, hogy mi alapján érdemes televíziót vásárolni! Állandó szabály: mindig a […]
onlinemarkaboltok.hu

Friss, ropogós