Karbonkibocsátás: egyes kormányzati és üzleti vezetők „Egyszerűen hazudnak”

karbonlábnyomAz ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) új jelentése szerint a karbonkibocsátás „gyors, mélyreható és azonnali” csökkentésére van szükség. A testület ezzel kapcsolatban a szén-dioxid légkörből való kivonásával is foglalkozott.

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak három éven belül tetőznie kell ahhoz, hogy a legrosszabb hatások elkerülhetők legyenek. De még akkor is szükség lesz egy olyan technológiára az évszázad közepére, amely kivonja a szén-dioxidot a légkörből – idézte a testület jelentését a BBC News. Az IPCC a globális felmelegedés megoldásairól szóló jelentésében, amelyet 278 szerző állított össze, arról számolt be, hogy mit tehet a világ a rendkívül veszélyes jövő elkerülése érdekében. A jelentés hangsúlyozza: még ha a kormányok által 2020 végéig elfogadott szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló összes intézkedést végre is hajtják, a világ hőmérséklete akkor is 3,2 Celsius-fokkal fog emelkedni ebben az évszázadban. Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy egyes kormányzati és üzleti vezetők mást mondanak, mint amit tesznek.

„Egyszerűen hazudnak” – mondta ki nyíltan.

Ilyen mértékű hőmérséklet-emelkedés esetén a bolygót soha nem látott hőhullámok, félelmetes viharok és széles körű vízhiány sújtaná. Ez csak akkor kerülhető el, ha ebben az évszázadban sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartania a hőmérséklet-emelkedést. Guterres szerint az IPCC jelentése alapján ez megvalósítható, mégpedig „életképes és pénzügyileg megbízható módon”. A hőmérséklet alacsonyan tartásához azonban hatalmas változásokra lesz szükség az energiatermelésben, az iparban, a közlekedésben, a fogyasztási szokásokban és abban, ahogyan a természettel bánik az ember. Az IPCC javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátásnak 2025-re kell elérnie a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökkennie kell, és a század közepére el kell érni a nettó zéró karbonkibocsátást.

Az IPCC-jelentés vezető szerzője, Heleen De Coninck, az Eindhoveni Műszaki Egyetem professzora hangsúlyozta: „elértük a most vagy soha pontot, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk”. A kutatók szerint a következő néhány év kritikus jelentőségű, mert ha a kibocsátást nem sikerül 2030-ig megfékezni, akkor szinte lehetetlenné válik a felmelegedés korlátozása az évszázad későbbi szakaszában. Rövid távon kulcsfontosságú lesz az energiatermelés. „A háborúkat és az éghajlati káoszt tápláló fosszilis tüzelőanyagok számára véget ért a játék” – hangsúlyozta Kaisa Kosonen a Greenpeace-től, aki megfigyelőként vett részt az IPCC-jelentés elfogadásán. „Nincs hely új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztéseknek, és a már meglévő szén- és gázerőműveket mielőbb be kell zárni” – tette hozzá.

Az IPCC-jelentés szerzői szerint mindemellett az étrend és életmód megváltoztatása is hatalmas lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére. Ha a megfelelő szakpolitika, infrastruktúra és technológia lehetővé teszi az életmód és viselkedés megváltoztatását, ez 2050-re negyven-hetven százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását – mutatott rá Priyadarshi Shukla, az IPCC társelnöke. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormányok többet tesznek a gyaloglás és az egészséges táplálkozás ösztönzése érdekében, és sokkal több elektromos jármű használatának infrastruktúráját építik ki.

A jelentés egyik legvitatottabb pontja a szén-dioxid légkörből való eltávolítására vonatkozik. Ez többféle módon is megvalósítható, többek között fák ültetésével és a mezőgazdasági gyakorlat megváltoztatásával. A hőmérséklet alacsonyan tartásához viszont olyan gépekre is szükség lesz, amelyek közvetlenül a légkörből távolítják el a szén-dioxidot. Ugyanakkor ez a technológia még új és nagyon drága. A BBC News cikke szerint az IPCC-folyamat egyes résztvevői erősen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy működhetnek-e ezek a javasolt megoldások.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Így válassz fürdőszoba bútort

sze ápr 6 , 2022
Sokszor elfelejtjük, hogy a fürdőszoba ugyanolyan fontos része az otthonunknak, mint a konyha vagy a nappali. Sokféle fürdőszoba trend kering a világban, de fontos odafigyelni arra, hogy mivel a fürdőszobánkat a legjobb esetben hosszú távra tervezzük, felújításkor érdemes időtálló darabokat választani. Milyen típusú bútort válasszak? Mielőtt belevágunk a fürdőszoba bútor […]
fürdőszobabútor

És még ez is...