Jövőre Kolozsváron lesz matematikai diákolimpia

Kolozsvár ad otthont 2018. július 3-a és 14-e között a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiának – írja a román közszolgálati hírügynökség.

Az AGERPRES híre szerint a megmérettetésen több mint hatszáz diák vesz majd részt, több mint száz ország képviseletében, mindegyik országot legtöbb hat tanulóból álló csoport képviselheti. A tulajdonképpeni verseny július 9-én és 10-én zajlik majd a kolozsvári sportcsarnokban, 11-én és 12-én javítják a dolgozatokat, és 13-án osztják ki a díjakat. A Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát az oktatási minisztérium szervezi a Román Matematikai Társaságággal és a Kolozs megyei tanfelügyelőséggel közösen. A szervezés költségeit a szaktárca állja. A rangos versenyt Románia szervezte meg először, 1959-ben, Tiberiu Roman professzor, a matematikai társaság főtitkárának kezdeményezésére. Az első két évben Brassó, illetve Sinaia adott otthont a megmérettetésnek, amelyen 1969-ig csak a volt szovjet blokk országai képviseltették magukat, később a nyugati országok is csatlakoztak. Az olimpia nem hivatalos összesített éremtáblázatán Románia a harmadik helyet foglalja el, Bulgáriával együtt egy évben sem hiányzott eddig a megmérettetésről.

A magyar csapat 2017-ig 57 olimpián vett részt, ahol összesen: 81 arany-, 160 ezüst-, 95 bronzérmet és 10 dicséretet szerzett a 378 versenyző. Ezzel a teljesítménnyel Magyarország a 4. helyen áll a nemzetek összesített rangsorában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Előre a jövőbe: Izraelben tárgyalt Palkovics

pén nov 3 , 2017
A világ egyik vezető innovációs központjának számító Izrael kormányzati, egyetemi és vállalati vezetőivel tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről a kutatás-fejlesztés, biotechnológia, önvezető autók, mesterséges intelligencia, kiberbiztonság és lézerfizika területein Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára. A szeptemberben a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság társelnökének kinevezett Palkovics a […]
Palkovics László