Húszmillós büntetéssel fenyeget a CBCR

2018. december 21-től hatályos az információcsere megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között az országonkénti jelentések automatikus cseréjére vonatkozóan.

A kihirdetéssel lezárult az október 25-én megszületett megállapodás átültetése a hazai jogrendszerbe. A megállapodásnak különösen azon magyarországi társaságok esetében van jelentősége, amelyeket érintenek az országonkénti jelentéssel kapcsolatos kötelezettségek (bejelentési kötelezettség, illetve az adatszolgáltatási kötelezettség), és végső anyavállalatuk adóügyi illetősége az Egyesült Államokban van. Ezek a társaságok ugyanis hatályos információcsere megállapodás megléte esetén (amelyet az adóhatóságnak is közzé kell tennie a honlapján) főszabály szerint mentesülhetnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól már a 2017. pénzügyi év vonatkozásában is, amely kötelezettség adott esetben jelentős adminisztrációs teherrel is járhat (a csoport méretétől, illetve a csoport tevékenységével érintett államok számától függően).

„Fontos megjegyezni, hogy a bejelentési kötelezettség továbbra is fennáll ezen társaságok esetében is, melynek teljesítésének határideje az érintett pénzügyi év utolsó napja. Amennyiben a bejelentett adatokban változás következik be, a változást követő 30 napon belül az adózók kötelesek a bejelentést megfelelően módosítani, vagyis a kapcsolódó nyomtatványt ismételten benyújtani az adóhatósághoz. Azon társaságok esetében, amelyek végső anyavállalata az USA-ban rendelkezik adóügyi illetőséggel, ilyen változás lehet például az információcsere megállapodás hatályba lépése, amely a 2017. pénzügyi évre vonatkozóan benyújtott bejelentési nyomtatvány tartalmát is érintheti” emelte ki Prágay-Szabó Balázs a Deloitte adó- és jogi osztályának menedzsere.

A bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésére azért is érdemes fokozottan ügyelni, mert a vonatkozó jogszabály húszmillió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabását helyezi kilátásba mind az adatszolgáltatási kötelezettség, mind a bejelentési kötelezettség elmulasztásának, késedelmes, hibás, valótlan tartalmú vagy hiányos teljesítésének esetére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint változás történt a Getronics felsővezetésében

vas dec 30 , 2018
A Getronics Fede Barretót nevezte ki globális pénzügyi igazgatójává (CFO), és egyúttal az igazgatótanácsba is beválasztotta. Nana Baffour, a Getronics csoport elnök-vezérigazgatója az elmúlt időszakban számos vezetőt cserélt le a vállalat élén azzal a szándékkal, hogy a Getronics-ot a vállalatok digitális átmenetének meghatározó partnerévé tegye világszerte. Barreto a Getronics teljes […]

Friss, ropogós