Hatékonyabban dolgozunk, ha nincs drill

munkaA Samsung friss kutatása szerint az európai munkavállalók egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. A munkaidő szabadabb beosztását az új technológiák, valamint az azokhoz kapcsolódó új felhasználói készségek teszik lehetővé. A végeredményből pedig nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató is profitálhat. A megkérdezett munkavállalók közel fele szerint azáltal, hogy megválaszthatják, mikorra essenek a munkaórák, nem csak sokkal több feladat elvégzésére képesek egy adott időn belül, de a személyes teendőket is hatékonyabban tudják elintézni.

A magánéletnek és a munkának ezt a fajta összemosódását egyértelműen a hordozható elektronikus eszközök és az ahhoz kapcsolódó alkalmazások tették lehetővé: egy átlagos munkavállaló okostelefonján például tíz személyes és nyolc munkához köthető applikáció található. Így gyakorlatilag a munkahelyi és személyes telefon fogalma is összemosódott. A válaszadók közel fele saját telefonját munkahelyi feladatok elvégzésére is használja, cserébe pedig egy részük személyes ügyeit céges telefonról intézi. Ez is jelzi, hogy az összemosódás nem egyértelmű, és bár egy stresszmentesebb élethez járulhat hozzá, komoly it-biztonsági kérdéseket is felvet.

A felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók egyharmada szerint produktívabban telnek a mindennapok úgy, hogy egy készülékről intézhetőek mind a munkahelyi, mind a magánjellegű ügyek. Tízből hárman úgy gondolják, hogy még soha ilyen szinten nem folyt egybe magán és céges életük. Azon válaszadók hetven százaléka, akik magánügyeket intéznek munkaidőben saját bevallásuk szerint átlagosan akár napi fél órát töltenek számlák befizetésével vagy banki ügyeik rendezésével. Akik viszont szabadidejükben dolgoznak napi 45 percet is eltöltenek céges ügyek intézésével, jellemzően a reggeli órákban.
Az olaszok leginkább hajlamosak arra, hogy magán- és munkahelyi életüket összemossák: 90 százalékuk szokott munkaidőben privát ügyeket intézni, 86 százalékuk pedig munkaidőn kívül is dolgozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

ERP-bevezetés: könnyen bebetonozhatod a vállalatod

csü júl 10 , 2014
Már szakállas az az iparági anekdota, amely a legnagyobb vállalatirányítás rendszereket (ERP) fejlesztő vállalatok megoldásait figurázza ki. A tanmese lényege, hogy a nagy bevezetések úgy is “sikerülhetnek”, mintha a cégeket bebetonoznánk — meséli Charles Rathmann elemző, az IFS blogjában. Az adoma szerint a következőképp zajlik egy bevezetés: a vállalat egyik […]