ERP-bevezetés: könnyen bebetonozhatod a vállalatod

Charles Rathmann
Charles Rathmann

Már szakállas az az iparági anekdota, amely a legnagyobb vállalatirányítás rendszereket (ERP) fejlesztő vállalatok megoldásait figurázza ki. A tanmese lényege, hogy a nagy bevezetések úgy is “sikerülhetnek”, mintha a cégeket bebetonoznánk — meséli Charles Rathmann elemző, az IFS blogjában.

Az adoma szerint a következőképp zajlik egy bevezetés: a vállalat egyik vezetője bemegy egy tárgyalóba egy rendszer-integrátorral és hat hónapon keresztül újrakonstruálja a vállalati folyamatokat. Ezután jön a kivitelezés szakasza, ami évekig is eltarthat – ráadásul ez a folyamat kellemetlen fordulatokban bővelkedik. A forráskódot újra, meg újra át kell írni, rendszeresek a túlórák, amelyeket a cégkultúrától függően vagy kifizetnek, vagy nem. Az egész egy kafkai rémálomhoz hasonlít, amíg sikerül a felhasználóknak kiismerni az új számítógépes környezet bizantikus felépítését.

Mindezek ellenére egyszer csak, csodák csodájára, a rendszer a helyére kerül, működik. A rendszer végre átfogó képet nyújt a projektekről, termékekről, az üzletről, s a felső vezetés simán vezetheti az üzletet. Elértük az üzleti célt… Aztán valami rettenetes történik.

Valami megváltozik: mondjuk egy új részlegre, vagy az ügyfelek speciális igényeit kielégítő új termékekre van szükség. Esetleg egy aftermarket szolgáltatási részleget adnának a rendszerhez, növelve a bevételt az értékesítés után. Ezek egytől egyig pozitív, növekedésorientált változások – ám egyszer csak arra eszmélnek, hogy a legnagyobb akadály, amellyel szembe kell nézniük a kezdeményezéseik sikeres végrehajtásához, maga a saját vállalati szoftverük. Könnyen előfordulhat, hogy az üzleti változás vagy a növekedés azt jelenti, hogy kinőtték a saját vállalati szoftverüket.

Akár a régi rendszert alakíttatják át, akár új rendszert vezetnek be, mindenképp nagyon sokba fog kerülni — jósolja Rathmann. Szerinte el kell fogadni azt a tényt, hogy a vállalati szoftverek akár akadályává is válhatnak az üzleti agilitásnak, a növekedésnek. Nem kis bátorság kell ennek kimondásához annak, aki a vállalati szoftverüzletben dolgozik.

A svéd IFS elemzőjének persze a tarsolyában van a megoldás. Véleménye szerint négy feltétele van annak, hogy a vállalatirányítási rendszer ne nehezítse, hanem megkönnyítse az üzleti változásokat. Ezek a modularitás, az eredményes kutatás-fejlesztés, a specializált megoldások a módosítások elkerülése érdekében és a globális kompetencia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Százezer szabadalomnál jár a 3M

csü júl 10 , 2014
A közelmúltban jelentős mérföldkőhöz ért a 3M kutatás-fejlesztés részlege. Ötvenkét, új, saját technológiai megoldás bemutatásával elérték és bejegyeztették a vállalat történetének százezredik szabadalmát. Az amerikai világcég évente közel háromezer szabadalmat jelent be (Magyarországon, a szabadalom.blog.hu szerint évente összesen 700, azaz hétszáz szabadalmat jegyeznek be összesen. A -szerk- megj.). A társaság első […]
rádió

Friss, ropogós